Bačka Topola

Zaštita prirode i „zelene” akcije za školarce

Osnovna škola „Čaki Lajoš”, kao najveća obrazovna ustavnova u Opštini Bačka Topola ima i obavezu da bude primer dobre prakse kada govorimo o obrazovanju i primeni znanja kod učenika na temu ekologija i žaštite životne sredine. Ove godine škola je napunila i 110. godina psotojanja. Kao obrazvovna ustanova veoma smo svesni važnosti da pored ostalih znanja i veština iz drugih predmeta, naša deca budu obrazovana i upoznata sa značajem očuvanja biodiverziteta, životne sredine i ekologije. Kao u sklopu predmeta biologije tako i u korelaciji sa drugim predmetima zbog sveopšte važnosti za razvoj kako odgovornih pojedinaca tako i društva u celini. Sve više se piše i razgovara na ovu temu globalno pa smo svesni i u saradnji sa svim nastavnim osobljen kako nižih razreda tako i viših odeljenja i korelaciji sa drugim predmetima ova tema bude zastupljena i obrađena.
Pored redovnih tema iz ove oblasti koja se obrađuju na časovima svet oko mene, priroda i društvo i biologija, brojne su druge aktivnosti koje se izvode tokom čitave školske godine. Tu su i slobodne nastavne aktivnosti – Čuvari prirode za 5. i 6. razred i Moja životna sredina za 7. i 8. razred na kojima je dodatno fokus na ekologiji, zaštiti prirode i klimatske promene sa akcentom važnost i ulogu čoveka kao vrste u ovim procesima. Apelujemo da odgovornost ponašanja i ophođenja svakog čoveka prema prirodi budu smisleni i odgovorni jer želimo da deca postanu svesna i preuzmu odgovornost za očuvanje prirode u cilju održivog razvoja društva. Takođe je fokus da đaci budu svesni da je čovek najvećim delom krivac za brojne negativne uticaje i posledice po životnu sredinu i zagađivanje. Redovno se obeležavaju radno što kroz teoriju ali i praksu važni datumi kao što su Dan planete Zemlje 22. aprila kada je glavna tema biodiverzitet ili 22. mart Svetski dan voda kada je tema važnost zaštite, briga i zagađenost voda. Trudimo se naročito da kroz praktične primere deca razumeju važnost i zaštitu zdrave prirode – vazduh, voda, zemljište kao preduslov opstanka života. Redovne akticnosti u školi su reciklaža gde učenici donose od kuće i sakupljaju plastične čepove i istrošene baterije te staru hartiju koju u saradnji sa firmom koja se bavi reciklažom doprinosimo očuvanju prirode, sticanju navika recikliranja ali i doprinos budžetu škole. Svake godine u saradnji sa JP „Vojvodina šume” naši najmlađi učenici sade mladice drveća u našoj bašti koju zovemo „letnja učionica” u sklopu škole čime u akciji „Zasadi drvo” i kroz praktičan rad sa učiteljicama uče kako pravilno treba posaditi drvo, negovati ga, redovno zalivati i voditi računa o drugim živim bićima. U saradnji sa ekološkim udruženje „Arkus” naši učenici imaju prilike da se informišu detaljnije o brojnim aktivnostima pa i da učestvuju u redovnim eko-kampovima koje organizuju svake godine.
U sklopu Dana pešačenja 10. septembra ove godine smo u sklopu projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve” napravili korelaciju predmeta uz šetnju kao zdravnog stila života i osnovne potrebe da sa učenicima naše škole pešačimo oko našeg Zobnatičkog jezera gde smo razgovarali o zaštićenom području „Bačkotopolske doline” živim svetom ovog veoma značajnog i vrednog ekosistema za očuvanje, ugroženim i zaštićenim vrstama, invazivnim vrstama i posledicama negativnog uticaja čoveka na isti. Sakupljali smo smeće, učili kako i na koji način se odgovorno ponašati u prirodi, upoznali obalu jezera, uočili problematične tačke i razgovarali o mogućim rešenjima čime želimo kod učenika da podstaknemo kritičko mišljenje i pronalaženje rešenja. Iskoritili smo priliku da se podsetimo geografskih i istorijskih karakteristika ovog predela.
Na časovima biologije ekologija i zaštita životne sredine su veoma zastupljeni kroz direktan i otvoren razgovor sa učenicima o ekološkim problemima u našoj okolini, gradiću ili selu gde žive. Želja je da deca sama uoče i primete takve pojave, ali i da otvoreno ukažu na postojanje problema. Redovne su akcije sa temom „Misli globalno, deluj lokalno” te u sklopu toga učenici redovno sa svojim nastavnicima i učiteljicama uređuju školsko dvorište da bude čisto i uredno. Kao nastavnik biologije sam i prošao obuku u sklopu projekta WWF na temu „Da nam klima štima” te smo sa učenicima viših razreda prolazili kroz neke od zanimljivih radionica čime su klimatske promene na interesantan i interaktivan način ušle u program obrazovanja.
Savez učitelja Republike Srbije je i ove godine 12. maja organizovao akciju „S prirodom na ti” gde su učenici nižih razreda naše škole imali časove u letnjoj učionici ili šetnjom kroz prirodu i parkove našeg gradića i uz redovne nastavne aktovnosti razgovarali o ekolgiji, zagađenjima, reciklaži i načinim zaštite životne sredine. Iako nas je pandemija uskratila za više terenskih akcija i praktičnog rada na terenu, planovi su nam da marljivo radimo na sve moguće načine kako bi teme ekologija, zaštita životne sredine, unačaj biodiverziteta, reciklaža, klimatske promene u cilju održivog razvoja postanu i ostanu čvrsti temelj u obrazovanju. Svesni da većinu problema u prirodi je generisao čovek zadovoljavajući sebično sopstvene potrebe, čvrsto verujemo da kroz obrazovanje i učenje jedino možemo da steknemo potrebna znanja i veštine da ih i rešimo, mi sada ali ili nove generacije koje dolaze posle nas a čiji je naš zadatak da učimo, samo je znanje uz aktivizam jedini pravi alat za zaštitu životne sredine.
Mladen Savić

Пројекат „Зелени пут Општине Бачка Топoла” финансира се из буџета Општине Бачка Топола.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *