Ekologija

WWF i Ujedinjeni ribolovci Srbije apeluju na odgovorno korišćenje ribljeg fonda

Beograd, 14. decembar 2017. godine – WWF i Ujedinjeni ribolovci Srbije upozoravaju na posledice neodgovornog korišćenja ribe u Srbiji, pre svega drastično smanjenje ribljeg fonda i narušavanje rečnih ekosistema.

„Podaci iz WWF-ovog ’Izveštaja o živoj planeti’ alarmantno upozoravaju na nestajanje biljnih i životinjskih vrsta posebno slatkovodnih. Osnovni uzroci ugrožavanja su prekomerni izlov, uništavanje staništa, zagađenje i klimatske promene. Kada se ribe intenzivno love, posebno u doba mresta ili male ribe koje je zabranjeno loviti, nema dovoljno vremena da se riblji fond obnovi. Osim, ilegalnog i prekomernog ribolova uništena su brojna staništa za mrest riba, zbog regulacije reka i izgradnje malih hidrocentrala“, rekla je direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović.

WWF i URS godinama ukazuju na nekontrolisano i neregulisano tržište ribom i ribokrađu, zbog čega finansijski ispaštaju država i legalni proizvođači riba. Vrlo često se love ribe ispod zakonski propisane mere, ne poštuje se lovostaj (period godine kada je zabranjen ribolov određenih vrsta zbog mrešćenja) i izlovljavaju se strogo zaštićene vrste.

Iz Ujedinjenih ribolovaca Srbije kao višestruki problem, koji je potencijalno opasan i po zdravlje ljudi, ističu ulov ribe na otvorenim vodama odnosno rekama i jezerima. Ta riba je često ulovljena oko kanalizacionih odvoda, deponija i klanica, puna je bakterija, teških metala i drugih otrova.

„Zbog ilegalnog ribolova, na tržište dospeva riba čije poreklo je nemoguće utvrditi. Dostavlja se direktno na pijace i u restorane, bez prethodne inspekcijske kontrole. Neretko se prodaje na mestima koja ne ispunjavaju osnovne sanitarne uslove, u okolini pijace i na trotoaru, iz prljavih gajbica i kesa, umesto u ribarnicama ili na pijačnim tezgama“, izjavio je izvršni direktor Ujedinjenih ribolovaca Srbije Ljubomir Pejčić.

Javnost treba upozoriti i na to da najveći deo trgovine ilegalno ulovljenom ribom završi u restoranima i čardama, gde inspektori nemaju zakonske osnove da ulaze, za razliku od pijaca i ribarnica gde se sanitarne kontrole sprovode.

„Ovoj situaciji doprinelo je i ukidanje otkupnih stanica ’90. godina prošlog veka, kada je prestala da se vodi evidencija porekla i količine ulova, a tržište ulovljenom ribom postalo bez adekvatne kontrole“, ističe Pejčić.

Nije reč samo o vrstama riba koje koje svi volimo, one su temelj zdravih reka, jezera, potoka i bara. Ukoliko nestanu vrste, ekosistemi neće moći da nam obezbede čistu vodu, vazduh, hranu i klimatske uslove koje nam sada pružaju.

„Potrebno je unaprediti zakone koji regulišu zaštitu ribljeg fonda, osnažiti rad inspekcijskih službi i promeniti način na koji konzumiramo ribu kako bismo osigurali da se hranimo na održiv način i očuvamo zdrave ribe u zdravim rekama“, dodala je Dimović.

Za dodatne informacije: Milena Dragović, WWF osoba za kontakt sa javnošću, 069 10 30 260, 011 30 33 753; mdragovic@wwfadria.org

O WWF:

WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje. Više informacija na: wwf.rs

O URS:

Ujedinjeni ribolovci Srbije (URS) su udruženje građana čiji je prevashodni cilj borba protiv uništavanja i degradiranja naših voda i ribljeg fonda. Glavne aktivnosti su nam skretanje pažnje na sve obimnije probleme koji pogađaju vode Srbije, nuđenje konkretnih rešenja za iste i edukacija ribolovaca i ostalih građana, ne samo o ribolovu, već i o različitim aspektima zaštite životne sredine.
URS aktivno sarađuje sa donosiocima odluka i nadležnim institucijama u ovoj oblasti, kako zbog efikasnije primene postojećih zakona u praksi ali i radi izmene zakonske regulative u svim slučajevima i oblastima gde postojeći propisi ne omogućavaju dovoljno efikasno delovanje.
www.ujedinjeniribolovcisrbije.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *