Ekologija

Uspeh u borbi za očuvanje poslednjih evropskih reka slobodnog toka!

„JESI LI ČULA, POBEDILI SMO! Otkazan je ugovor o koncesiji”, uzbuđeno je pisao u poruci jedan od članova inicijative za spas reke Bukovice Irmi Popović Dujmović iz WWF Adrije. Reagovao je na izjavu premijera Crne Gore Duška Markovića od 17. oktobra da će vlada započeti pregovore o otkazivanju ugovora za izgradnju nekoliko malih hidroelektrana u četiri opštine. U službenoj izjavi naveo je da će osim na Bukovici, prestati svi radovi na Bistrici, Murinskoj, Đuričkoj, Komarničkoj i Tepačkoj reci.

Kako je Marković pojasnio, iako se u početku mislilo da su male hidroelektrane prilika za razvoj Crne Gore, sad je postalo jasno da bi “taj razvoj promašio svoj cilj, a to je unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, koji ne može teći odvojeno od očuvanja jedinstvene prirode i zdrave okoline na tim lokalitetima.“

Postepena promena stava vlade o štetnosti malih hidroelektrana rezultat je višegodišnje borbe lokalnih inicijativa za spas reka, te nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koje su im u tome pružale podršku. WWF je imao važnu ulogu u rasvetljavanju ove teme ne samo u Crnoj Gori, nego i u drugim zemljama jugoistočne Evrope, a celo vreme je podsticao lokalne pokrete i spremnost zajednica da se zauzmu za prirodu.

„Kada je reč o evaluaciji zvaničnih stavova o malim hidroelektranama, crnogorska vlada je u poređenju sa susednim zemljama napravila najveće iskorake. Odluka o otkazivanju ugovora o koncesiji za nekoliko projekata potvrđuje kako je Crna Gora na putu da postane predvodnik među zemljama regiona kada je reč o zaštiti reka i rešavanju problema malih hidroelektrana. Stoga je veoma važno da crnogorska vlada proširi ovu odluku na sve reke koje su ugrožene izgradnjom malih hidroelektrana, te zaštiti ljudska prava svih lokalnih zajednica koje su pogođene tim razvojem”, izjavila je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

I dok se ova odluka vlade odnosi na svega nekoliko projekata (u odnosu na više od 2.500 planiranih hidroelektrana duž regiona), WWF i lokalni partneri istrajni su u svom stavu da hidroenergija nije zeleni izvor energije, te će nastaviti svoj rad na zaustavljanju izgradnje malih hidroelektrana u jugoistočnoj Evropi.

“S obzirom na podatke koje imamo na raspolaganju, jasno je da je ovo haotično širenje projekata izgradnje malih hidroelektrana posledica različitih podsticaja koji su jedini razlog ekonomske isplativosti tih projekata. Ako uzmemo u obzir da je korupcija sveprisutna u našem regionu, sve je jasnija važnost zaustavljanja sistemskog i nekontrolisanog uništavanja poslednjih evropskih reka slobodnog toka. Ako zaustavimo podsticaje, zaustavćemo i ove štetne projekte“, zaključuje Popović Dujmović.

Iako je odluka vlade Crne Gore veliki korak napred, važno je i da što pre zaustave podsticaje za male hidroelektrane i time pošalju poruku drugim zemljama o svojoj posvećenosti zaštiti reka – najvrednijeg nacionalnog blaga i povedu region u održivu budućnost gde reke još uvek slobodno teku.

 

O WWF24

WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje. Više informacija na: wwf.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *