Ekologija

Unapređenje upravljanja otpadom tema razgovora delegacije Ministarstva zaštite životne sredine i predstavnika grada Sombora

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović sa saradnicima, juče (10. maj) je sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine razgovarala o unapređenju sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, rezervatu biosfere „Bačko Podunavlje“ i drugim pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine.

Državni sekretar Branislav Blažić je naveo da posetom Somboru Ministarstvo želi da uspostavi model neprekidne saradnje kako bi se problemi u ovoj oblasti sagledali na pravi način i kako bi Ministarstvo moglo da pomogne u oblasti za koju je nadležno.

Državni sekretar je istakao da se u oblasti upravljanja otpadom mora raditi brzo, kako je rekao „ne samo zbog pristupanja Evropskoj uniji, već zbog zaštite životne sredine i zdravlja“.

Na sastanku je rečeno da se mora raditi brzo na uspostavljanju regionalne deponije kojom bi upravljalo preduzeće nastalo po modelu javno-privatnog partnerstva.

Sombor je među malobrojnim gradovima koji imaju prečistač otpadnih voda, rečeno je na sastanku i najavljeno je da će u vojvođanskim selima u narednom periodu biti predstavljen projekat poboljšanja kanalizacionog sistema i mreže po selima.

Najavljeno je i da će Ministarstvo pružiti podršku JKP „Vodokanal“ u njihovim prekograničnim projektima u ovoj oblasti.

Gradonačelnica i predstavnici Ministarstva razgovarali su i o turističkom potencijalu „Bačkog Podunalja“.

Ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine sastanku su prisustvovali i Slobodan Perović, pomoćnik ministra za strateško planiranje i projekte i Darinka Radojević, načelnik Odeljenja za strateško planiranje.

Među domaćim učesnicima sastanka bili su i Miroslav Kovačić, član Gradskog veća za oblast komunalne delatnosti i investicija i načelnici resornih odeljenja Gradske uprave grada Sombora, Igor Latas i Milanka Krstić, te predstavnici JKP „Čistoća“ i JKP „Vodokanal.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *