Ekologija

IUCN i ZZPS su proslavili 70 godina postojanja: Bolji smo zajedno

Svečanom proslavom 9. maja u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, IUCN Regionalna kancelarija za istočnu Evropu i centralnu Aziju i član IUCN-a, Zavod za zaštitu prirode Srbije (ZZPS), obeležili su 70 godina postojanja obe organizacije, u okviru događaja pod nazivom “70 + 70 godina institucionalne zaštite prirode u Srbiji i svetu“.

“Još 1948. godine, naši osnivači vizionari shvatili su da nijedna vlada ili organizacija ne bi mogla sama da promeni pravac kojim je krenulo čovečanstvo. Stoga su osnovali Uniju – Međunarodnu uniju za zaštitu prirode (IUCN) – kako bi spojila nauku, znanje i moć odlučivanja sa ciljem da pokrene stvarne i trajne promene “, prisetila se Inger Andersen, generalna direktorica IUCN-a u pozdravnoj reči koju su prisutni čuli putem videa.

Događaj je okupio predstavnike međunarodnih organizacija, regionalnih vlada i naučnih i kulturnih institucija iz Srbije i susednih zemalja. Na skupu je predstavljena istorija rada na polju zaštite prirode u Srbiji. Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, saopštio je da će Srbija uložiti napore da poveća pokrivenost teritorija zaštićenih područja sa sadašnjih 7,48% na preko 10%, kako bi se postigao evropski standard za zaštitu prirode. “Proces uključivanja naših zaštićenih područja u evropsku ekološku mrežu Natura 2000 predstavlja jednu od ključnih aktivnosti Zavoda u narednom periodu”, dodao je on. Podsetio je i da je do danas Srbija objavila četiri Crvene knjige koje procenjuju status ugroženosti biljnog I životinjskog sveta na nacionalnom nivou (flore, dnevnih leptira, faune I vodozemaca, faune II i gmizavaca), dok će do kraja godine biti završene Crvene knjige ptica I pravokrilaca.

U kontekstu izazova koje nam donose klimatske promene Boris Erg, direktor Regionalne kancelarije IUCN za istočnu Evropu i Centralnu Aziju, naglasio je značaj uspešne saradnje sa IUCN članovima u Srbiji i sve većoj društvenoj odgovornosti za očuvanje prirode: “Postoji sve više dokaza da su biodiverzitet i rešenja koja nudi priroda ekonomična, efikasna i ponekad jedina koja nam omogućavaju da se suočimo sa rastućim uticajem klimatskih promena na zajednice, od dugih perioda suša, preko stalnog porasta temperature, preobilnih padavina i drugih neželjenih događaja koji izazivaju prirodne katastrofe”, rekao je.

Posebne nagrade dodeljene su pojedincima i institucijama za njihov doprinos očuvanju prirode u Srbiji, između ostalog IUCN članovima, Ministarstvu zaštite životne sredine i Pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode. Pored toga, National Geographic Srbija, član i globalni strateški partner IUCN-a, nagrađen je za trajnu posvećenost i podršku naučnom istraživanju i obrazovanju koje će sačuvati i zaštititi svetske vrste i ekosisteme za generacije koje dolaze.

Kako IUCN proslavlja 70 godina postojanja tokom 2018. godine, Regionalna kancelarija za istočnu Evropu i Centralnu Aziju će podržati i organizovati niz događaja u regionu kako bi se podigla svest o važnosti zaštite naše prirodne baštine i poboljšanja programa zaštite. Ovi događaji će uključivati obrazovne programe, radionice i izložbe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *