Ekologija

Unaprediti saradnju sa Norveškom u oblasti zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjernstad razgovarali su danas o najznačajnijim ekološkim pitanjima i mogućnostima saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.
Na sastanku je izražen visok stepen razumevanja dve zemlje u oblasti ekologije, kao i podrška Norveške Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Ministar Trivan se zahvalio na pomoći koju Norveška pruža Srbiji u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine i realizaciji projekata koji su usmereni na infrastrukturne, zakonodavne i strateške ciljeve Srbije u ovoj oblasti. „Važno nam je da nas Norveška razume i podrži u našim naporima, jer su iskustva ove zemlje, koja je nekada bila u istim izazovima sa kojima se danas mi suočavamo, za nas dragocena“, istakao je ministar Trivan i naveo niz prioriteta u zaštiti životne sredine.

„Izuzetno nam je važno da poboljšamo kvalitet vazduha u Srbiji i to ćemo učiniti na način kako smo to radili u Beogradu, gašenjem kotlarnica na čvrsta goriva i pošumnjavanjem.“. Ministar Trivan je istakao i važnost saradnje sa organizacijama civilnog društva u realizaciji prioritetnih ciljeva zaštite životne sredine.

Ambasadorom Bjornstad je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da Norveška pomogne Ministarstvu i Srbiji, i intenzivira razmenu iskustava i znanja u ovoj oblasti. Ambasador je izložio iskustva Norveške u zaštiti životne sredine, između ostalog navodeći da otpad može biti resurs, što je primenjeno u Oslu gde se gas za grejanje celog grada obezbeđuje preradom otpada. „U Norveškoj smo svojevremeno i mi imali težak zadatak da promenimo svest građana, jer brigu o životnoj sredini nije lako približiti ljudima“.

Srbija i zapadni Balkan je oblast sa velikim potencijalom za investicije, i Norveška će podržati projekte u zaštiti životne sredine za ceo region, naglasio je.
Sagovornici su se saglasili da je ključ razvoja u dobrim projektima, za šta je neophodna odlična projektno-tehnička dokumentacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *