Ekologija

Ujedinjeni zeleni front za podršku uzgajanju i sitnih životinja

Ujedinjeni zeleni front (Zeleni Srbije i Zelena ekološka partija – Zeleni) uputiće inicijativu Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine da u sistem podrške poljoprivrednim uzgajivačima i ruralnom razvoju putem podsticaja i subvencija uvede i uzgajanje konja i sitnih domaćih životinja: kunića, živine: patke, ćurke i kokoške (osim roditeljskih), golubova, paunova, pasa i mačaka.

U Srbiji postoji veliki broj uzgajivača koji ulažu sopstvena sredstva za uzgajanje sitnih životinja (golubova, pasa, kunića), a koji za sada nemaju podršku od države. S obzirom na stanje u srpskoj poljoprivredi, na pozitivne korake koje je nadležno ministarstvo već učinilo, predlažemo da se proširi podrška države i na pomenute uzgajivače. Ovakva vrsta podsticaja ne bi bila veliko opterećenje za državu Srbiju, ali bi i te kako podstakla mlade ljude da se odvaže i zakorače u ovu vrstu agrobiznisa.

U trenutku kada je svako radno mesto važno, ali i kada tražimo način da zaposlimo što više mladih ljudi, Zeleni u Srbiji smatraju da bi proširivanjem podsticaja na konje i sitne domaće životinje otvorili jednu zelenu ekonomsku nišu i na taj način određenom broju ljudi osigurali egzistenciju i pomogli da unaprede biznis.

Zeleni front zna i odlučno pozdravlja uredbu koja je na snazi i koja propisuje obim sredstava, vrste i maksimalni iznosi po vrsti podsticaja za genetsko unapređenje kvalitetnih priplodnih mlečnih krava, kvalitetnih priplodnih, tovnih krava, kvalitetnih priplodnih ovaca i koza, kvalitetnih priplodnih krmača, roditeljskih kokošaka teškog tipa, roditeljskih kokošaka lakog tipa, roditeljskih ćurki, kvalitetnih priplodnih matica ribe šarana i kvalitetnih priplodnih matica ribe pastrmke; tov junadi, tov jagnjadi, tov jaradi i tov svinja; krave dojilje; košnice pčela i proizvodnju konzumne ribe.

Ujediljeni zeleni front (Zelena ekološka partija – Zeleni i Zeleni Srbije) predlaže da Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2017. godini država obuhvati i sitne životinje kao što su neke vrste živine, golubovi, konji, kunići, psi i mačke, u cilju očuvanja navedenih vrsta i unapređenja njihovog uzgajanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *