Ekologija

Učešće dr Branislava Blažića na Osmom nevskom međunarodnom ekološkom kongresu

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije učestvovao je na Osmom nevskom međunarodnom ekološkom kongresu, koji je održan 25. i 26. maja 2017. godine u Sankt Peterburgu.

Nevski međunarodni ekološki kongres održava se jednom u dve godine. Ove godine, koju je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin ukazom proglasio Godinom ekologije u Rusiji, Ekološki kongres je prošao pod motom „Ekološko prosvećivanje – čista zemlja“. Organizatori su tradicionalno bili Interparlamentarna skupština Zajednice nezavisnih država, Savet Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije i Ministarstvo prirodnih resursa i ekologije RF, uz podršku grada Sankt Peterburga. Učešće je uzelo oko 2.000 učesnika iz 36 zemalja.

Osnovni ciljevi Kongresa su jačanje međuparlamentarne saradnje u sferi omogućavanja ekološke bezbednosti, razvoj dijaloga i razmena mišljenja među predstavnicima organa vlasti, poslovnih krugova, obrazovnih i naučno-istraživačkih ustanova, društvenih organizacija o pitanjima vezanih za povećanje ekološke efikasnosti ekonomija država učesnica, zatim povećanje svesti o ekološkom vaspitavanju i obrazovanju stanovništva i unapređenju ideja zdravog načina života.

U okviru radnog dela programa, prvog dana, održani su tematski okrugli stolovi. Predstavnik Narodne skupstine dr Branislav Blažić učestvovao je na okruglom stolu na temu „Povoljni ekološki uslovi kao garancija za očuvanje zdravlja populacije“. On se obratio učesnicima govoreći o međusobnoj povezanosti čoveka i životne sredine, ekološkom sistemu, uticaju iz životne sredine na zdravlje ljudi, klimatskim promenama po zdravlje čoveka. „Ne budemo li smanjili zagađenje, emisiju gasova uzročnika klimatskih promena, podelili resurse i osnovna sredstva za zdravstvenu zaštitu i kontracepciju, doživećemo sudbinu prošlih civilizacija“, naglasio je on. Između ostalog rekao je i to da je u bombardovanju Srbije, koje je brutalno izvršila NATO alijansa 1999. godine, za 78 dana bombardovanja ispaljeno između 50.000 – 90.000 projektila s osiromašenim uranijumom, što je oko 15 tona osiromašenog uranijuma. On je izneo podatke da se od tada do 2009. godine broj obolelih povećao 8.500 u odnosu na prethodni period, smrtnost se povećala za 5.500, ima 74 odsto više obolelih od leukemije, a smrtnost od leukemije je povećana 139 odsto. Svetski prosek obolelih od malignih bolesti je 2.000 na milion stanovnika, dok je u Srbiji nakon bombardovanja osiromašenim uranijumom on 5.000 na milion stanovnika.

Plenarna sednica Osmog nevskog međunarodnog ekološkom kongresa održana je u Tavriceskom dvorcu narednog dana. Sednicom je predsedavala predsednica Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko. Na početku sednice učesnicima je prenet pozdrav predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je ukazao na značaj Kongresa, koji zaslužuje visoki autoritet i priznanje i koji je postao veliki događaj. On očekuje da će znatna pažnja biti posvećena „zelenim“ tehnologijama, ozdravljenju zagađenih teritorija, smanjenju negativnog uticaja čoveka na prirodu, uz prelaz na model održivog razvoja. Na Plenarnoj sednici usvojena je Rezolucija, u kojoj se ističe globalni karakter ekoloških problema i neophodnost šireg učešća u rešavanju ovih problema.

U Paradnom holu Tavriceskog dvorca predstavljena je foto-izložba u organizaciji Ministarstva prirodnih resursa i ekologije Ruske Federacije. Na izložbi su bili izloženi pejzaži najudaljenijih predela Rusije od izuzetne lepote. Učesnici Osmog nevskog međunarodnog ekološkog kongresa dali su svoj doprinos obnavljanju uništenog drveća, posadivši 25 lipa i 25 jorgovana u Tavriceskoj bašti, unikatnom spomeniku pejzažne arhitekture iz 18. veka. Ovom događaju prisustvovala je i predsednica Saveta Federacije Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *