Ekologija

Evropa i svet ljuti na Trampa zbog Pariskog sporazuma

Evropski lideri odgovorili su ljutnjom i prkosom na vest da je predsednik SAD Donald Tramp odlučio da se zemlja koja u atmosferu emituje drugu po veličini količinu ugljenika u svetu povuče iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena. Istovremeno je Evropa saopštila da neće ponovo pregovarati o nekom manje ambicioznom sporazumu. Trampovu odluku kritikuju i u SAD, ali i nevladin sektor širom sveta i naučnici.

Tramp je rekao da se Pariskim sporazumom nameće “drakonsko” opterećenje koje će koštati SAD milione radnih mesta i milijarde dolara.

Sporazum je “veoma nepošten” prema SAD a koristan je za druge vodeće zagađivače, poput Kine i Indije, tvrdi američki predsednik.

“Ne želimo da nam se druge zemlje više smeju. Zemlje koje od nas traže da ostanemo u Sporazumu su one koje zajedno koštaju Ameriku hiljade milijardi dolara kroz nepoštene trgovinske prakse i, u mnogim slučajevima, nedovoljnim doprinosima za vojni savez”, kazao je Tramp.

Međutim, kako je dodao, SAD mogu da počnu pregovore o ponovnom pristupanju Pariskom sporazumu ili o novim sporazumu sa “uslovima poštenim za SAD, američke kompanije, radnike, ljude, poreske obveznike”.

Pariski sporazum je usvojen 12. decembra 2015. na godišnjoj konferenciji UN o klimi COP21. Potpis na taj dokument stavile su sve zemlje osim Sirije i Nikaragve.

UN su istog dana kada je i Tramp objavio svoju odluku saopštile da će se 2018. godišnja konferencija o klimatskim promenama održati u Katovicama, gradu u srcu poljskog regiona u kome se vadi ugalj.

Vanredan slučaj zahteva vanrednu reakciju

Tri najveće ekonomije kontinentalne Evrope – Nemačka, Francuska i Italija, reagovale su vanrednim korakom – zajedničkim saopštenjem u kojem kritikuju Trampov potez i kažu ne na  njegovu ponudu da se o sporazumu ponovo pregovara.

“Primili smo odluku SAD sa žaljenjem”, naveli su lideri tri ekonomije dodajući da je sporazum o ograničenju emisije ugljenika “ključno oruđe za našu planetu, naše društvo i naše ekonomije”.

Komentarišući Trampovu najavu da je Vašington otvoren za pregovore o novom sporazumu, lideri su naveli da su “čvrsto uvereni da se o sporazumu ne može ponovo pregovarati”.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da Trampova odluka predstavlja “ozbiljnu grešku” a evropski komesar za delovanje u oblasti klime i energetiku Migel Arijas Kanjete obećao je da će Evropa nastaviti da bude globalni lider u borbi protiv promena klime.

“Pariski sporazum će izdržati. Svet i dalje može da računa na Evropu kao globalnog lidera u borbi protiv klimatskih promena”, naveo je Kanjete i istakao: “Evropa će predvoditi ambicioznom klimatskom politikom i kontinuiranom podrškom siromašnima i ranjivima”.

Nema novih pregovora

Francuski predsednik rekao je da veruje da je Tramp napravio istorijsku grešku i pozvao frustrirane američke klimatologe i preduzetnike da dođu da rade u Evropi.

“Oni će u Francuskoj naći drugu domovinu”, rekao je Makron i dodao: “Pozivam ih, dođite i radite ovde sa nama, da zajedno radimo na konkretnim rešenjima za našu klimu, našu prirodnu sredinu”.

“Odlučno kažem: nećemo ponovo pregovarati o manje ambicioznom sporazmu. Nema šanse”, istakao je Makron koji je pre manje od mesec dana postao predsednik Francuske.

Na kraju se Makron obratio svima koji se bore protiv promena klime sloganom: “Učinimo našu planetu ponovo velikom” aludirajući na Trampov slogan iz predizborne kampanje “Učinimo Ameriku ponovo velikom”.

Zločin protiv čovečanstva

Predviđajući Trampovu odluku, francuski ministar ekologije Nikola Ilo rekao je pre objave iz Bele kuće da će, ako jednog dana “ekocid” odnosno uništavanje prirodne sredine bude priznato međunarodnim propisima, “Donald Tramp biti kriv za zločin protiv čovečnosti”.

Skupština grada Pariza u međuvremenu je osvetlila svoju zgradu zelenom bojom “u znak neslaganja” sa Trampovom odlukom, kao i sa ciljem da potvrdi odlučnost gradova širom sveta da se bore protiv klimatskih promena.

U Berlinu je kancelarka Angela Merkel izrazila “žaljenje” zbog odluke SAD i pozvala da se nastave “klimatske politike koje štite svet”.

Grupa ministara socijaldemokrata u njenoj koalicionoj vladi ocenila je da SAD “nanose štetu sebi, Evropi i svim ljudima u svetu”.

U Londonu je premijerka Tereza Mej istakla da je klimatski sporazum “sigurnosna mreža za buduće generacije”.

U saopštenju iz njenog kabineta navodi se da je Mej telefonom rekla Trampu da “Pariski sporazum pruža pravu globalnu osnovu za zaštitu prosperiteta i bezbednosti budućih generacija zadržavajući energiju pristupačnom i sigurnom za građane i biznis”.

Ljutnja zelenih

Mreža za klimatsko delovanje (CAN) saopštila je da povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma “signalizira da je Trampova adminstracija u totalnom raskoraku i sa realnošću, i sa ostatkom sveta”.

“Nažalost, prvi koji će trpeti zbog te nepromišljene odluke je američki narod”, navela je ta globalna mreža više od 1.100 nevladinih organizacija iz više od 120 zemalja. Mreža radi na promociji aktivnosti vlada i pojedinaca na ograničavanju po prirodnu sredinu pogubnih klimatskih promena izazvanih delovanjem čoveka.

“Ta mera je potpuno suprotna njihovim najboljim interesima – njihovom zdravlju, bezbednosti, ponudi hrane, radnim mestima i budućnosti”, istakli su iz Mreže.

Organizacija Prijatelji Zemlje internacional ocenila je da će “povlačenje iz Pariskog sporazuma napraviti od SAD ‘banana’ republiku na planu klimatskih promena. Ostali u svetu neće dopustiti da ih SAD povuku”.

Oksfam Francuska je saopštio da je američka odluka “sramna i neodgovorna”.

I naučna zajednica je nezadovoljna. Prestižno Britansko kraljevsko društvo ocenilo je da će Trampova odluka ukočiti američke inovacije u oblasti čiste tehnologije.

“Budućnost je u novim, čistijim i obnovljivim tehnologijama, ne u fosilnom gorivu”, rekao je predsednik Društva Venki Ramakrišnan. “Takve tehnologije takođe mogu da pomognu u našoj borbi protiv zagađenja vazduha i obezbede veću globalnu energetsku bezbednost. Predsednik Tramp nije postavio Ameriku na prvo mesto nego je gura u prošlost”.

Druga Amerika

Bivši američki državni sekretar Džon Keri ljutito je reagovao zbog štete koju će SAD povlačenjem iz Sporazuma napraviti planeti i budućim generacijama, ali i američkom prestižu.

On je bio izuzetno angažovan u debatama oko teksta sporazuma na pregovorima u Parizu u decembru 2015.

“To je oduzimanje liderstva od SAD bez presedana”, naveo je Keri u saopštenju. Trampova odluka, kako je upozorio, “koštaće nas uticaja, koštaće nas radnih mesta, i pozvaće druge zemlje da se povuku iz rešavanja najvažnije egzistencijalne krize čovečanstva”.

“Time se izoluju SAD nakon što smo ujedinili svet”, dodao je Keri.

Posmatrači u Trampovoj odluci o napuštanju globalnog sporazuma o borbi protiv promena klime vide “prste” Stiva Banona i njegovog “ekonomskog nacionalizma”.

Izvor: EurActiv.com
Foto: Beta/AP

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *