Ekologija, Hronika

U potrazi za ilegalno ubijenim divljim pticama

Pokrajinski zavod za zastitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije imali su novu priliku da usled sumnje na trovanje ptica pretraže teren oko sela Ritiševo kod Vršca sa posebno treniranim psima tragačima, u okviru međunarodnog projekta za zaštitu orla krstaša – PannonEagle LIFE.

“Falko i Karlo su profesionalni psi tragači posebno dresirani da pronalaze uginule životinje i postavljene otrove, a naše kolege iz Mađarske (MME) su nam kao i prošle godine i ovaj put izašli u susret i doveli ih kod nas kako bi pretražili teren gde je postojala sumnja da je došlo do trovanja divljih ptica” kaze Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Povod za angažovanje ovih profesionalnih tragača bio je drugi poziv saradnika na ovom međunarodnom projektu koji je došao iz Češke. Naime, jedna riđa lunja, veoma retka vrsta ptice grabljivice, koju su češki stručnjaci označili satelitskim odašiljačem, kretala se u okolini Vršca. Od 21. septembra signal sa njenog odašiljača emitovan je samo sa jednog lokaliteta, što znači da se nije pomerala, a što je, opet, ornitolozima bilo dovoljno da pomisle da je ptica uginula.

„Iskusni ornitolozi Ivan Đorđević i Milivoj Vučanović su izašli na teren i pretražili mesto odakle je stizao poslednji signal ove mrke lunje, i nažalost pronašli su uginulu pticu. Takođe, u neposrednoj blizini uočili su i ostatke dva stradala mišara“, kaže Milica i dodaje: „Na terenu su bile vidljive i posledice seče šumaraka na više mesta, što je dodatan problem koji ugrožava opstanak mnogih divljih vrsta, jer im time uskraćuju poslednje oaze u poljoprivrednim pejzažima“.

Usled sumnje na trovanje ptica, psi tragači izvedeni su na ovaj lokalitet u blizini Ritiševa međutim dalji znaci trovanja nisu pronađeni.
„Ovo je bio jedan dobar primer međunarodne saradnje koja se ostvaruje u sklopu PannonEagle projekta i pokazatelj kako u doba moderne tehnologije i komunikacije možemo efikasnije da pratimo ptice i reagujemo na slučajeve stradanja. Leš stradale jedinke prebačen je u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Toksikološka analiza pokazaće šta je bio uzrok stradanja ove ptice“, kaže Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. On navodi da se jedino koordinisanim naporima, koje sprovode različite institucije iz više sektora, može ući u trag ilegalnom ubijanju divljih životinja, a ove aktivnosti nakon toga I pravno procesuirati.

Riđa lunja se više ne gnezdi u Srbiji, a retka je i tokom seobe i zimovanja. Koliko su ovakvi slucajevi veliki gubitak za našu prirodu pokazao je izveštaj o stradanju ptica za period od 2000-2017. koji je skoro objavilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. U izveštaju stoji podatak da je od 2000. godine do danas zabeleženo je 169 slučajeva trovanja divljih, zaštićenih i strogo zaštićenih ptica u kojima je stradalo 733 jedinke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *