Ekologija

Izložba dečjih radova – Od predškolskog znamo da se energetski efikasno ponašamo

Na 14. Novosadskoj jeseni, u organizaciji Udruženja novinara Eko vest”, 25. oktobra na Spensu je otvorena izložba dečjih radova Od predškolskog znamo da se energetski efikasno ponašamo”.

– Projekat „Od predškolskog znamo da se energetski efikasno ponašamo“ ima za cilj da podigne svest i obuči o merama energetske efikasnosti decu i predstavnike predškolske ustanove na teritoriji Grada Novog Sada, rekla je Dragana Ratković, članica projektnog tima i Udruženja novinara „Eko vest” na otvaranju izložbe.

Ratković je istakla da je organizovana izložba likovnih radova dece predškolskog uzrasta na temu energetske efikasnosti nastala uz nesebičnu podršku Dragana Jajića, stručnog saradnika za likovno vaspitanje Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“.

-Naš stručni tim i vaspitačice su zajedno sa Majom Pavlicom i Milošem Ćirkovićem iz Udruženja novinara „Eko vesr“ deci , najpre, uz prezentaciju filmova i edukativne materijale objasnili šta je to energetska efikasnost, a onda su ona nacrtala sve ove predivne radove. Ukupno je naslikano 145, a ovde smo na Izložbi izložili 108 dečjih radova, kazao je Dragan Jajić.

Izložbu je svečano otvorila stručni saradnik Gradske uprava za zaštitu životne sredine grada Novog Sada, Jelena Moravski, diplomirani inženjer zaštite životne sredine – master.

– Mi u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine grada Novog Sada radimo puno sa predškolskom i školskom decom i do sada smo imali jako puno aktivnosti i programa usmerenih ka njima poput Avanture super spase” i Planeta zemlja te zove u pomoć”. Zato nas raduju ovakvi projekti koje i podržavamo, rekla je Jelena Moravski.

Predstavnicima/cama Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ koji su učestvovali u realizaciji Izložbe su uručene zahvalnice „Od predškolskog znamo da se energetski efikasno ponašamo“.

– U toku ovog projekta do sada smo sproveli anketiranje i obavili Analizu stanja iz oblasti energetske efikasnosti u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ na teritoriji Grada Novog Sada. Takođe, smo održali obuku i obučili devet predstavnika/ca ove ustanove, organizovanjem Radionice na kojoj smo predstavili tekuće aktivnosti sa teritorije Novog Sada iz edukacije o energetskoj efikasnosti, kao i Analizu stanja, kaže Maja Pavlica, koordinator projekta i predsednica Udruženja novinara „Eko vesr“.

Do kraja projekta biće publikovan Priručnik „Od predškolskog znamo da se energetski efikasno ponašamo“ koji će sadržati anlizu stanja iz oblasti energetske efikasnosti u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“, sažetak projektnih aktivnosti, iskustva i smernice za bolji rad na promociji i unapređenju energetske efikasnosti u predškolskoj ustanovi, a sve to će biti ilustrovano radovima dece sa likovne izložbe koja je održana.

Medijski partner izložbe bio je Magazin EKOlist.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *