Ekologija

U Nemačkoj obnovljiva energija potukla ugalj

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u Nemačkoj je u prvoj polovini 2018. pokrila veći deo tražnje od proizvodnje iz uglja, što je veliki korak u zemlji u kojoj traje debata o najboljem načinu da se ugalj izbaci iz upotrebe. Iako su obnovljivi izvori energije i ranije uspevali da nadmaše ugalj pojedinih dana ili sedmica, ovo je prvi put da obnovljivi budu dominantni nad ugljem u takom dugom periodu.

Prema podaima Nemačkog udruženja industrije energije i vode (BDEW), vetar, Sunce, voda i biogas u periodu januar-jun pokrili su 36,3% nemačkih potreba za strujom a ugalj 35,1%.

U prvih šest meseci 2017. obnovljivi izvori su pokrili 32,5% potreba za strujom u Nemačkoj a ugalj 38,5%.

Smanjenju upotrebe uglja doprinela je manja potrošnja antracita bogatog ugljenikom dok je potrošnja lignita, koji ima manju koncentraciju ugljenika, bila relativno stabilna.

Uprkos napretku u sektoru obnovljive energije, štetna emisija se u Nemačkoj ne smanjuje.

Napori da se sektor transporta “ozeleni” tek su u začetku a odluka Berlina posle nesreće u Fukušimi da postepeno prestane da koristi atomsku energiju, koja nema štetnu emisiju, ne doprinosi popravljanju stanja.

Elektrane na ugalj i dalje rade i nedavno istraživanje britanske ekološke nevladine organizacije Sendbeg (Sandbag) pokazalo je da je sedam nemačkih elektrana na lignit među deset najvećih zagađivača ugljen diokisidom u Evropi.

Nemačka vlada već dugo obećava da će napraviti plan prestanka proizvodnje energije iz uglja i konačno je u junu osnovala posebnu komisiju da se time bavi. Sledeći sastanak te komisije biće 13. jula.

Planovi za budućnost

Inače, pregovarači EU nedavno su okončali pregovore o tri ključne teme čiste energije, uključujući izmene direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti. Tokom tih pregovora Nemačka se pojavila kao prepreka članicama koje su ambicioznije na planu zelene energije.

Novi ministar energetike Peter Altmajer (Altmaier) odbio je da se razmatra svaki cilj za učešće obnovljive energije u ukupnoj potrošnji za 2030. iznad 32%. Time je nestala svaka nada da će se članice EU dogovoriti o cilju od 35% koji je predložio Evropski parlament.

Altmajer nije odustajao i pregovarači su se dogovorili o cilju od 32% a odbor za energiju EP je potvrdio taj cilj.

Istovremeno je u Briselu Evropska komisija zvanično otpočela konsultacije o klimatskoj strategiji za 2050. i u Komisiji se nadaju da će je predstaviti krajem godine na samitu COP24 u Katovicama.

Evropski komesar za klimu Migel Arijas Kanjete otkrio je da će Komisija izaći sa brojnim scenarijima oko Pariskog sporazuma o klimatskim promenama i tako pokazati da postoje različite ambicije.

Izvor: EURACTIV.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *