Ekologija

U Briselu počinje kažnjavanje vozača dizel kola koja mnogo zagađuju

Na ulicama Brisela 1. oktobra počinje kažnjavanje vozača dizel automobila koji su veliki zagađivači nakon što je poslednjeg dana septembra istekao grejs period bez kazni. Zagađenje vazduha u glavnom gradu Belgije u velikoj meri će, kako se čini, uticati na predstojeće lokalne izbore.

Zahvaljujući zakonu koji je počeo da se primenjuje 1. seprembra, svi koji u regionu Brisela voze automobil, kombi, minibus ili autobus na dizel sa standardom Euro 0 ili Euro 1 platiće kaznu od 350 evra. Taj zakon o glavnom gradu kao zoni sa malom štetnom emisijom zapravo je na snazi od početka 2018. ali je vozačima bio dat rok od devet meseci da se prilagode.

Sada primena zakona počinje i oni koji ga krše mogu da budu kažnjeni svaki put kada ih zaustave u vozilu koje mnogo zagađuje vazduh. Ipak, lokalna vlada je odlučila da ponudi novi grejs period od tri meseca nakon svakog prekršaja.

U saopštenju se objašnjava da će nova šema “omogućiti ljudima da naprave aranžman da promene vozilo ili da promene svoje vozačke navike”. Za godinu dana, kako se navodi, mogu da budu maksimalno četiri kazne.

Vozače će nadgledati mreža od više od 180 kamera za skeniranje registracionih tablica u regionu grada Brisela. Već je operativno 90 kamera a gradska vlada očekuje da do kraja godine sve budu u sistemu.

Propisi za automobile na benzin stupiće na snagu, kako se očekuje, početkom 2019.

Euro 6

I drugi gradovi u Evropi već sklanjaju sa puteva automobile najveće zagađivače.

U februaru je nemački sud presudio da gradovi mogu da zabrane stara kola koja mogo zagađuju vazduh a u maju je to potvrđeno.

Sud u Lajpcigu naveo je da gradovi poput Hamburga, Frankfurta i Štutgarta mogu da zabrane automobile sa standardima ispod Euro 6.

Od 15 miliona dizel automobila na nemačkim putevima, samo 2,7 miliona ima standard Euro 6.

Barselona je pak odlučila da tokom vikenda isključi sa puteva sva kola starija od 20 godina kako bi se smanjile gužve i popravio kvalitet vazduha.

Izbori i zagađenje

Zagađenje vazduha je “vruća tema” u Briselu nakon što je otkriveno da grad tri uzastopne godine beleži nedozvoljen nivo azot dioksida koji potiče iz emisije gasova automobila na dizel.

Protiv gradske vlade vodi se sudski postupak, za koji se trenutno traži savetodavna odluka Evropskog suda pravde, pod optužbom da nije preduzela odgovarajuće mere u borbi protiv zagađenja vazduha.

U Belgiji će 14. oktobra biti održani lokalni izbori i Brisel bi trebalo da dobije novog gradonačelnika. Kandidati za gradsku vlast najviše se nadmeću oko pitanja od javnog interesa, poput transporta i mobilnosti, a analitičari veruju da će problem zagađenja ključno uticati na birače.

Brisel je u septembru jedan dan bio bez automobila i kvalitet vazduha se odmah popravio, sudeći prema podacima sa zvaničnih mernih stanica. Nakon toga su sve glasniji pozivi da se dan bez automobila “obeležava” svakog meseca umesto jednom godišnje.

Briselski gradonačelnik Filip Kloze (Philippe Close) i njegova pariska koleginica Ana Hidalgo pozvali su gradove širom Evrope da uvedu svoje dane “samo za pešake”.

Pristalice e-mobilnosti su kao korak u dobrom pravcu ocenile odluku saobraćajnog preduzeća briselskog regiona (STIB) da pusti u saobraćaj prvi potpuno električni autobus. On od 1. oktobra vozi putnike na jednoj liniji a još četiri električna autobusa će stići tokom meseca.

STIB planira da do 2030. svi njihovi autobusi budu električni.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Freeimages.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *