Ekologija

Tona kukuruza za domaćinstvo sa najviše gnezda seoskih lasta

Novi Sad, 28.06.2017. – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nagradiće domaćina koji ima najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta na svom domaćinstvu. Onaj čije domaćinstvo ponese laskavo priznanje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ osvojiće i 1.000 kg kukuruza.

Pravi primer suživota čoveka i prirode može se videti u štalama srpskih seljaka koje su dom za oko 200.000 parova seoskih lasta. Ove vesele i okretne ptice selice u rano proleće pristižu iz Afrike da bi
svoja gnezda svile u Srbiji. Tajna veza između čoveka i seoskih lasta upravo je stočarstvo budući da laste koriste štale i druge pomoćne objekte za smeštaj gnezda, a glavna hrana su im brojni leteći insekti koji se okupljaju oko domaćih životinja i stajskog đubriva.

„Seoske laste sve više ugrožava nestajanje tradicionalnog stočarstva, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda“, kaže Slobodan Knežević, rukovodilac programa „Proleće uživo“ u okviru koga se organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, i dodaje: „Upravo iz tog razloga želimo da nagradimo domaćina koji ima razumevanja i ljubavi za svoje leteće podstanare“.

Ukoliko na svom domaćinstvu posedujete gnezda seoskih lasta možete učestvovati u takmičenju koje je otvoreno do 7. jula 2017. Detaljna pravila takmičenja možete pročitati na stanici www.pticesrbije.rs.

Seoska lasta je, prema Zakonu o zaštiti prirode, strogo zaštićena vrsta i zabranjeno ih je ugrožavati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *