Ekologija

Susret “zelenih” ministara Srbije i Japana

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan sastao se sa državnim ministrom za zaštitu životne sredine Japana Minoruom Kiućijem koji je ujedno i u svojstvu generalnog sekretara Parlamentarne grupe Japan-Srbija u Donjem domu Parlamenta Japana u poseti Srbiji. Razgovor dva zvaničnika potvrdio je dobre odnose dve zemlje i obostranu visoku zainteresovanost za dalje jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti zaštite životne sredine.
Ministar Goran Trivan zahvalio se na dosadašnjoj podršci Japana u unapređenju stanja životne sredine u Srbiji, što izražavaju brojni zajednički projekti i širok obim različitih vidova pomoći koju je ova zemlja, naročito u poslednjoj deceniji, dodelila Srbiji. Visoko ocenjujući tehnologije koje je Japan razvio u ovoj oblasti, Trivan je naglasio otvorenost Srbije za inicijative ove zemlje u jačanju saradnje u oblasti zaštite životne sredine. On je naveo projekat izgradnje deponije „Vinča“, javno-privatno partnerstvo najveće u regionu u kojem učestvuje japanska kompanija „Itoču“, kao primer efikasnog modela koji otvara široki put saradnje sa zainteresovanim investitorima. Ministar je ukazao da su sadašnji najveći prioriteti Srbije u oblasti zaštite životne sredine uspostavljanje sistema za prečišaćavanje otpadnih voda i regionalnih centara za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, ali predmet saradnje mogu biti i smanjenje zagađenja vazduha, zaštita prirode, ublažavanje i prilagođavanje posledicama klimatskih promena, pošumljavanje, i druga pitanja koja se odnose na stanje životne sredine.
Trivan je izrazio očekivanje da se u skorom periodu definišu dalji koraci u razvijanju mogućih oblika saradnje u vezi ekoloških pitanja koja mora biti konkretna, efektna i efikasna, i doneti dobrobit za obe zemlje.
Državni ministar Minoru Kiući upoznao je ministra Gorana Trivana sa dostignućima Japana u oblasti zagađenja voda, zagađenja vazduha, rešenjima za smanjenje zagađenja u oblasti saobraćaja koje se baziraju na vodoniku, satelitskom sakupljanju podataka i njihovoj distribuciji, kao primerima osvojene visoke tehnologije i odgovorne politike Japana u unapređenju životne sredine. On je izrazio spremnost Japana da Srbiji pomogne u primeni savremenih efikasnih tehnoloških rešenja, da omogući razmenu podataka kojima raspolaže u borbi protiv klimatskih promena, i u sveukupnom procesu usvajanja savremenih ekoloških standarda i postizanja zdravije životne sredine.
Na sastanku je zaključeno da oblast zaštite životne sredine predstavlja širok prostor za dalje produbljivanje saradnje Srbije i Japana, zasnovano na jačanju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *