Ekološki promoteri grada - Subotica

Subotica 2018. dobija regionalni sistem upravljanja otpadom

Izgradnja regionalnog sistema upravljana otpadom na severu Srbije bliži se kraju, a njegovo stavljanje u funkciju se očekuje naredne godine. Ovaj sistem će upravljati otpadom Grada Subotica i opština Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac. Projekat sa više od 20 mil EUR finansira Evropska unija.
Centralni kompleks deponije treba da bude završen do kraja septembra. Do sada je izgrađeno ili je pri kraju više od 30 objekata, odnosno dve trećine ugovorenih radova.
– Svi objekti su u završnoj fazi i moglo bi se reći da nema više smetnji da se ceo projekat završi kako je planirano, do 15. septembra – kaže šef gradilišta Vladimir Kozarski.
Osim centralnog postrojenja deponije, izgrađene su i transfer stanice u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli, kao i centri za sakupljanje otpada u Malom Iđošu, Novom Kneževcu i Čoki. Kamioni i oprema za transfer sa stanica ka deponiji su isporučeni, a u toku je i nabavka kamiona i opreme za prikupljanje otpada po opštinama.
– Prema planovima, testiranje opreme će se vršiti u novembru i decembru ove godine, kada će se već otpad nositi do kompleksa regionalne deponije. S tim da onda još nećemo raditi punim kapacitetom. Punim kapacitetom planiramo da radimo od početka sledeće godine – tvrdi direktorka Regionalne deponije Andrea Kikić.
Izgradnjom regionalnog sistema upravljanja otpadom sadašnje deponije trebalo bi da postanu prošlost. Da bi se to u praksi i ostvarilo, potrebna je edukacija, prvenstveno građana, o potrebi razvrstavanja na mestu njegovog nastanka. Dakle, već u domovima svih.
– Neki smatraju da je na edukaciji trebalo raditi već odavno, međutim, mi smatramo da dok nema infrastrukture – ne bismo mogli postići nikakve efekte s tim, jer bismo pričali samo o teoriji, koja bez prakse nema nikakvih efekata. Znači, sa početkom rada sistema, počećemo aktivno da radimo i na terenu – dodaje Kikić.
Sistemom će biti obuhvaćeno oko 260.000 građana, kojima će sukcesivno biti deljene posude za razdvajanje otpada pogodnog za reciklažu.

Izvor: RTV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *