Ekologija

Struja ubija rode

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su u subotu 11. avugusta u blizini Futoga pronašli pet mrtvih belih roda. Prema podacima prikupljenim na terenu ornitolozi smatraju da su rode uginule od strujnog udara. Rode stradale na električnim vodovima poslednjih dana pronađene su i u Vršcu, Alibunaru, Elemiru, Mirijevu, Zasavici i Paraćinu.

„Bele rode su omiljene ptice, dobro poznate svima. Njihovo stradanje uvek izazove veliku pažnju i negodovanje građana. Pored dve rode koje su upucane kod Niša i Mačvanske Mitrovice tokom ove godine, sada se susrećemo sa mrtvih rodama koje su očigledno stradale od strujnog udara, stručno nazvanog elektrokucija“, rekao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodao: „Elektrokucija je širom sveta prepoznata kao izuzetno opasan uzrok stradanja divljih ptica, a pojedine vrste su usled toga dovedene na rub opstanka. Plašimo se da će veliki broj jedinki, ili čak čitava selidbena jata roda stradati na svom putu kroz Srbiju ako se budu zadržavali na srednjenaponskim dalekovodima kojih ima na desetina hiljada i koji nisu izolovani i bezbedni za ptice“.

U prethodnih 15 godina udruženja za zaštitu ptica i prirode postavila su više od 300 platformi za bezbedno gnežđenje belih roda na stubovima za prenos električne energije, uglavnom u Vojvodini. Međutim, to nije dovoljno da se spreče povređivanja i smrtni ishodi. Mlade rode često se pripremaju za napornu seobu vežbajući letačke veštine upravo na dalekovodima gde mogu da nastradaju.

„Sada je period intenzivne seobe ptica i mi apelujemo na građane i institucije da nam prijave svaki slučaj elektrokucije roda i drugih ptica kako bismo zajedničkim snagama mapirali stubove „ubice“ i time doprineli da se što pre izoluju i učine bezbednim za živi svet“, navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *