Ostalo

Francuska uvodi kazne za plastiku koja se ne reciklira

Francuska planira da 2019. uvede kazneni sistem koji će povećati troškove robe široke potrošnje pakovane u plastiku koja se ne reciklira a cenu bi mogli da plate potrošači. To je jedan od poteza u sklopu francuskih planova da od 2025. koriste samo plastiku koja može da se reciklira, objavilo je ministarstvo za ekologiju.
Državna sekretarka za ekološku tranziciju Brin Poarson (Brune Poirson) rekla je da je to jedna od mera koje će se sprovoditi narednih godina, uključujući šemu refundiranja za vraćene plastične boce.
“Proglašavanje rata plastici nije dovoljno. Moramo da transformišemo francusku ekonomiju”, rekla je Poarson za Žurnal di dimanš (Journal du Dimanche).
Prema planu, proizvodi od reciklirajuće plastike koštaće do 10% manje, kazala je Poarson. “Kada može da se bira između dve boce, jedne od reciklirajuće plastike a druge od obične, prva će biti jevtinija”, dodala je ona.
“Kada plastika koja se ne reciklira bude koštala više, smanjiće se preterano pakovanje”, istakla je Poarson.
“Nadamo se da će kompanije učestvovati tako da kupci ne budu kažnjeni” novom merom, kazala je za agenciju AFP Flor Berlingen iz udruženja Nula otpada Francuska.
Emanuel Gišar (Emmanuel Guichard) iz udruženja proizvođača plastične amabalaže Elipso oprezno je pozdravio francuski plan.
“Moguće je dati potrošačima mogućnost izbora kada su boce u pitanju. Ali ne treba da zaboravimo druge stvari. Danas nema čaša za jogurt od reciklirajuće plastike”, rekao je on.
Inače, fotografije morske faune ugrožene plastikom na društvenim mrežama, kao i brojne inicijative protiv zagađenja prirode plastikom, počele su da iniciraju političke odgovore širom sveta.

Samo deo rešenja

Francuski plan je “deo rešenja ali nekompletan jer se odnosi samo na recikliranje plastike a ne i na smanjenje (upotrebe) plastike”, istakla je organizatorka kampanja protiv plastike u Francuskoj Fani Vizmara dodajući da se staklo, za razliku od plastike, “može beskrajno reciklirati”.
“Reciklaža je neophodna ali nije dovoljna. Moramo da smanjimo priliv i moramo da imamo mnogo strože mere protiv preterane ambalaže i predmeta za jednokratnu upotrebu”, dodala je Berlingen.
Francuska trenutno reciklira oko 25% plastike, prema časopisu “60 miliona potrošača”.
Plastične kese za jednokratnu upotrebu već su izbačene iz supermarketa, osim ako ne mogu da se recikliraju, što bi trebalo da ohrabri potrošače da u kupovinu nose svoje torbe.
Francuska vlada takođe namerava da poveća takse na spaljivanje otpada na deponijama a smanji one u reciklaži i nada se da će tako doprineti rešenju rastućeg problema plastike u okeanima.
Lanci supermarketa Karfur (Carrefour) i Leklerk (Leclerc) najavili su da će narednih meseci prestati da prodaju plastične slamke koje će zakonom biti zabranjene od 2020.
Evropska komisija želi da znatno smanji broj proizvoda za jednokratnu upotrebu i u maju je najavla da će tražiti upotrebu alternativnih materijala, kao i podsticaje za biznis.
Proizvodnja plastike u svetu, uglavnom za pakovanje, porasla je u poslednjih deset godina za više od 40%.
Izvor: EURACTIV.com/AFP
Foto: Pixabay.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *