Ekologija

Stabilna populacija supova u Srbiji

Ukupna brojnost beloglavog supa dobijena zimskim cenzusom u Srbiji tokom novembra i decembra 2018. godine, uključujući SRP „Uvac”, SRP „Klisura reke Mileševke” i SRP „Klisura reke Trešnjice”, iznosila je 345 jedinki.
U periodu od 14. do 16. decembra 2018. godine ornitolozi Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Bratislav Grubač i Miloš Radaković obavili su zimski cenzus beloglavog supa na lokalitetima Sjeničko jezero, Zlatarsko jezero, Radoinjsko jezero, Pavlovića most, klisura Kladničke reke i Oštrik. Zimskim cenzusom u SRP „Uvac” zabeleženo su 233 jedinke beloglavog supa. Procenjuje se da je ukupna brojnost beloglavog supa na području SRP „Uvac” nešto veća nego što je obavljenim cenzusom utvrđeno. Ona po proceni stručnjaka Zavoda iznosi ukupno oko 270 jedinki, što se poklapa sa podacima iz 2017. godine.
Na području SRP „Klisura reke Trešnjice” zimski cenzus je realizovan u periodu 23-24. novembra 2018. godine, kada je Dragan Đekić iz Centra za prirodne resurse „Natura” utvrdio prisustvo 38 jedinki beloglavog supa.
U SRP „Klisura reke Mileševke” evidentirano je 74 jedinke beloglavog supa tokom realizovanog brojanja 24. novembra 2018. godine, koje su izveli Vjekoslav Joksimović i Nenad Dučić iz Udruženja građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode” iz Prijepolja.
Zimsko brojanje beloglavih supova realizovano je na nivou balkanskih zemalja. Na osnovu brojanja izvedenog u Bugarskoj, Grčkoj (kontinentalni deo), Makedoniji i Srbiji, utvrđeno je prisustvo 809-811 beloglavih supova na Balkanu.
Pojedinačno po zemljama, utvrđeno je prisustvo 346 ptica u Bugarskoj, 345 u Srbiji, 90-92 u Grčkoj i 28 jedinki u Makedoniji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *