Ekologija

Spretniji i od laste u letu – soko lastavičar

Soko lastavičar (Falco subbuteo) retko se može videti, pre svega jer je malobrojan u Vojvodini gde populaciju broji svega oko 250 parova, a koji se u jesen sele put podsaharske Afrike. Žustar let i sposobnost hvatanja ptica u vazduhu uopšteno uzrokuju uzbunu kod ptica kada se on pojavi. Lastavičar na fotografijama donet je iz Idvora iznemogao i neuhranjen u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pre 10-ak dana.
Nakon što je dobro nahranjen i negovan  procenjeno je da je ptica u dovoljno dobroj fizičkoj kondiciji i zdravstvenom stanju. Dana 13.09.2022. godine Tim za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta divljih životinja  uspešno je sproveo aktivnost vraćanja u prirodu ovog sokola. Nakon nekoliko zamaha postigao je veliku visinu i nastavio da kruži nebeskim prostranstvom dok se nije izgubio iz vidokruga.
Tekst: Ilija Miljković
Foto: Oliver Fojkar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.