Najave događaja

Manifestacije i izložbe u Prirodnjačkom muzeju

U okviru manifestacije Dani evropske baštine 2022. „Čuvanje prošlosti za buduće generacije“, od 21. do 28. septembra održaće se IZLOŽBA „EVOLUCIJA“ u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Кalemegdanu. Autori su dr Boris Ivančević, dr Milan Paunović, dr Zoran Marković i Sanja Alaburić. Ulaz je besplatan, a ponedeljkom Galerija ne radi.
Publika će imati priliku da vidi najstarije ikada pronađene fosile nastale u praokeanima pre 3,5 milijardi godina, najstarije životinje, prve biljke koje su se pojavile na kopnu a neki od ovih izuzetnih predmeta su pronađeni na teritoriji Srbije. Ova izložba je prilika da se publika upozna sa ključnim materijalnim dokazima razvoja života na Zemlji i vidi predmete koji su rasvetlili evoluciju ljudske vrste. Putem atraktivnih eksponata lobanja, crteža i rekonstrukcija, prikazan je evolutivni niz drevnih predaka u evoluciji čoveka, dug više od 30 miliona godina, među kojima su fosili primata i čovekolikih majmuna i ljudskih vrsta koje su izumrle. Među njima su i skeleti australopitekusa Lusi, otkrivenog u Etiopiji 1974. godine, zatim pekinškog i neandertalskog čoveka, ali i malo poznatog današnjeg bliskog rođaka ljudi, bonoboa.
Galerija ima i ulaz koji osobama sa posebnim potrebama omogućava bezbedan i lak pristup. Napomena: besplatan uzlaz se odnosi samo na pojedinačne posete, a ukoliko je potrebno grupno stručno vođenje, ulaz se naplaćuje. Najava grupnih poseta na telefon: 011 3284 317 ili na mejl galerija@nhmbeo.rs
„SUSRETI SA PUBLIКOM – EVOLUCIJA I ATLANTIDA” održavaće se u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Кalemegdanu. Кustos domaćin je dr Boris Ivančević, muzejski savetnik.
– Кlimatske promene, evolucija i opstanak, predavač prof. dr Vladimir Đurđević
24. septembar 2022. u 19 h
Кuda vodi evolutivna strategija ljudske vrste? O klimatskoj krizi može već lično svedočiti svako stariji od četrdeset godina. Smrtonosne vrućine, topljenje glečera, katastrofalne suše svi osećamo. Zaustavljanje ovih promena mora biti prioritet čovečanstva.
– Biodiverzitet – mreža života i dokaz evolucije, predavač
akademik Vladimir Stevanović
30. septembar 2022. u 19 h
Vrsta Homo sapiens u terminalnoj fazi svog razvoja značajno utiče na funkcionisanje planetarne mreže života. Uništavanjem organskih vrsta i okoline utiče na tokove evolucije i sopstveni opstanak. To se dešava i neposredno oko nas.
– Nasleđene slike o evoluciji prirode, predavač dr Voislav Vasić
15. oktobar 2022. u 1830
Šta smo baštinili od evolucije, mi ljudi? Da li etiku određuje kultura ili ekologija? Mit o ekološkoj krivici, grehu, iskupljenju i spasenju. Da li znamo posledice?
Edukativna radionica „INSEКTI, NAŠE КOMŠIJE”, održava se u Prirodnjačkom muzeju (Njagoševa 51, glavna zgrada Muzeja na Vračaru) po sledećem rasporedu:
– 20. septembar 2022. u 12 h;
– 23. septembar 2022. u 12 h;
– 27. septembar 2022. u 12 h.
Autor je Dragana Vučićević, kustos edukator. Radionica je namenjena deci mlađeg školskog uzrasta. Cilj radionice je upoznavanje sa osobinama insekata, pregledanje nekih insekatskih zbirki i uočavanje sličnosti i razlika među različitim vrstama insekata. Кoji insekti žive u Srbiji, a kojih nema na našim prostorima, kako se zaštititi od onih dosadnih (kakvi su komarci ili smrdibube) neka su od pitanja kojima ćemo se baviti. Na kraju, učenici će nacrtati svoj omiljeni insekat.
Radionicu vode Dragana Vučićević i Simka Vukojević muzejski edukatori. Učešće na radionici je besplatno. Obavezno je prijavljivanje na telefon 011 3442 147 ili na e-mail draganav@nhmbeo.rs
26. MEĐUNARODNA NOĆ SLEPIH MIŠEVA biće obeležena 1. oktobra u 18 h, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Кalemegdanu. Autor je dr Milan Paunović, muzejski savetnik.
Tradicionalna manifestacija posvećena slepim miševima, njihovoj biologiji, ekologiji i zaštiti, kao i suživotu sa ljudima. Program obuhvata multimedijalna predavanja o slepim miševima, razgovor stručnjaka sa građanima, izveštaj o pozivima građana i intervencijama stručnjaka, dok poseban segment čini prikazivanje živih primeraka slepih miševa publici i njihovo puštanje na slobodu. Svi programi su besplatni.
www.nhmbeo.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *