Ekologija

Specijalno priznanje “ZELENI LIST” Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, povodom 50 godina uspešnog rada

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je proglašen za jednog od najvećih zaštitnika životne sredine u 2016. godini i dobitnik je Specijalnog priznanja “ZELENI LIST” povodom 50 godina uspešnog rada. U akciji dodele nacionalnih priznanja „Zeleni“ i „Crni list“ učestvovali su zainteresovani građani sa područja cele Srbije, koji su predlagali pojedince, udruženja, kompanije i institucije za “ZELENI LIST“ ili “CRNI LIST“ na osnovu projekata ili akcija realizovanih u 2016. godini kojima je dat značajan doprinos očuvanju ili narušavanju životne sredine. Organizator ove akcije, koja traje već 34 godina, je Radio Beograd 2, a od pre osam godina joj se pridružio i Pokret gorana Vojvodine. Svečana dodela “CRNOG i ZELENOG LISTA”, je održati 25. aprila 2017. godine u Sremskim Karlovcima, u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije sa simboličnim početkom u 11:55 časova.

Specijalnu nagradu Zavodu je uručio glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 gospodin Radoman Kanjevac, a ispred Zavoda priznanje je primila direktorica dr Biljana Panjković. U obrazloženju nagrade je navedeno: „Pokrajinski zavod za zaštitu prirode prošle godine je obeležio 50 godina postojanja i nastavio sa uspešnim aktivnostima. Zavod radi na uspostavljanju ekološke mreže Vojvodine, prikupio je podatke o staništima zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, dobio je velike međunarodne projekte, sprovodi kampanju za zaštitu ptica od trovanja i aktivno se bavi edukacijom iz oblasti zaštite prirode. Tradicionalno dobro sarađuje sa ekološkim organizacijama i udruženjima građana koja rade na zaštiti prirode i životne sredine, kao i sa upravljačima zaštićenih prirodnih dobara u Vojvodini“. Specijalne nagrade „Zeleni list“ za 40 godina postojanja i rada na zaštiti prirode dobio je i Božidar Manduć („Porodica bistrih potoka“) i Mladi Istraživači Srbije.

“Zeleni list”, priznanje za očuvanje životne sredine u 2016. godini, dobili su: Vjekoslav Joksimović Veka za podizanje ekološke svesti na području Opštine Prijepolje, Dečja televizijska serija “Uprirodi se” za popularizaciju zaštite životne sredine kod najmlađih televizijskih gledalaca, Izviđački odred “Zavičaj”, Vranje za aktivnosti na čišćenju i očuvanju vodotoka Južne Morave. Dobitnici “Zelenog lista” su i Kancelarija za energetski menadžment, Vrbas, za energetsku sanaciju javnih objekata i podizanje svesti o energetskoj efikasnosti, Nj. e. ambasadorka Francuske Kristin Moro za izuzetni doprinos zaštiti životne sredine u Republici Srbiji. Priznanje su dobili i dr Ljiljana Đurović za ekološki kalendar i aktivnosti na zaštiti životne sredine u školama, Majkl Roman za dobro učinjeno Palićkom i Ludaškom jezeru, dr Saša Marinković za rad na spasavanju i očuvanju kolonije beloglavog supa u kanjonu Uvca i na Staroj planini, Udruženje “Gea”, Pirot, za akcije na očuvanju životne sredine u Opštini Pirot, Udruženje “Zooplanet”, Niš, za kontrolu i očuvanje divljih životinja u naseljenim mestima i pružanje pomoći građanima.

Dobitnik “Crnog lista” je Kompanija “Eko 21”, Dobrica, za nepropisno odlaganje opasnog otpada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *