Ekologija

Sastanak predstavnika ministarstava povodom problema paljenja strništa

Zajednički sastanak predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, posvećen rešavanju problema paljenja strništa i njegovih posledica, održan je u Palati „Srbija“.
Ministarstvo zaštite životne sredine je, u okviru ukupnih aktivnosti na rešavanju negativnih pojava koje degradiraju i ugrožavaju životnu sredinu, pokrenulo inicijativu za zajedničko rešavanje problema paljenja strništa svih nadležnih organa u Srbiji.
Paljenje strništa, odnosno žetvenih ostataka, davnašnja je primitivna agrotehnička mera kojoj poljoprivrednici protivzakonito pribegavaju kako bi izbegli neophodne troškove, ali umesto ušteda, stvaraju veliku opasnost za okolinu, zagađenje životne sredine, nanose štetu poljoprivrednom zemljištu i ugrožavaju sveukupan biodiverzitet. Posledice mogu biti pogubne, a šteta ogromna i teško nadoknadiva, čulo se na sastanku nadležnih ministarstava. Pri tom, zbog vremenskih prilika uzrokovanih klimatskim promenama, pojava požara na strništima je učestala. Posledice požara koji je nastao paljenjem strništa na području Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“ predstavljaju jasno upozorenje da se mora ustanoviti efikasan sistem mera kako bi se ubuduće takve pojave predupredile, konstatovali su učesnici sastanka.
Na sastanku je prihvaćena inicijativa Ministarstva zaštite životne sredine da se uspostavi koordinacija nadležnih ministarstava na čelu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i pokrene pitanje usaglašavanja zakonskih odredbi i kaznene politike koja reguliše ovaj problem kroz različite sektorske oblasti. Istovremeno, neophodno je javnosti, pre svega poljoprivrednicima, ukazati svu pogubnost loše agrotehničke prakse kako bi se ona zauvek prepustila istoriji.
Zajedničko angažovanje i rad na sprečavanju pojava uništavanja strništa paljenjem požara biće operacionalizovano kroz naredne aktivnosti ministarstava, zaključeno je na sastanku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *