Ekologija

Predstavljen projekat BeeConnected

U okviru inicijative Švedskog instituta “Food For Tomorrow” u Beogradu je predstavljen projekat Bee Connected koji kroz praktične korake promoviše važnost pčela za sistem proizvodnje hrane i očuvanje životne sredine kroz socijalno preduzetništvo. U rezidenciji ambasadora Švedske bilo je reči o tome koliko pčele mogu uticati na naš život, kao i na koji način svaki građanin može pomoći pčelama u očuvanju biodiverziteta.
“Švedski institut i ambasada Švedske žele da sarađuju sa Srbijom na projektima vezanim za hranu, među kojima je i inicijativa Food for Tomorrow i projekat Bee Connected. Hrana je neka crvena nit za veliki dijapazon saradnje između Srbije i Švedske. Osim malina, koje su glavni izvozni proizvod za Švedsku, ovde postoji veliki potencijal koji je do sada neiskorišćen i na tome ćemo raditi. Smatram da postoje brojne mogućnosti saradnje između malih i srednjih preduzeća naše dve zemlje u sektoru hrane” rekao je ambasador Švedske Nj. E. Jan Lundin.
Inicijatori projekta BeeConnected su: ekološka organizacija Ekonaut, dizajn inkubator Nova Iskra i kompanija Happy Honey. U saradnji sa ambasadom Švedske projekat je predstavljen srodnim organizacijama, društveno odgovornim kompanijama i pojedincima. BeeConnected kroz svoje aktivnosti prema principima socijalnog preduzetništva radi na konkretnim koracima koji doprinose podizanju svesti o važnosti pčela za sistem proizvodnje hrane, biodiverzitet i očuvanje životne sredine.
“U 2019. godini nameravamo da okupimo društveno odgovorne kompanije, organizacije i pojedince koji razumeju koliko je važno da vratimo prirodu u grad. Namera nam je da kroz praktično podizanje urbanih pčelinjaka i zelenih površina sa biljkama koje hrane i privlače pčele damo doprinos regeneraciji i obogaćivanju lokalnog ekosistema Beograda i okoline” rekla je Sabina Kerić iz ekološke organizacije Ekonaut
Projekat “BeeConnected”,deo švedske inicijative “Food for Tomorrow”, ima za cilj uključivanje i informisanje šire javnosti o problemima sa kojima se globalno i lokalno suočavaju pčele i drugi insekti oprašivači. Štiteći pčele, štitimo lokalni biodiverzitet, životnu sredinu i naše zdravlje koje zavisi od pristupa raznovrsnoj ishrani. Od stotinu najviše upotrebljavanih biljaka u ljudskoj ishrani, pčele oprašuju njih 70, što znači da dve trećine naše ishrane zavisi upravo od pčela.
Tokom sezone 2019. BeeConnected će obučavati nezaposlene osobe kroz praktičan rad sa iskusnim pčelarima-mentorima, kako bi i nezaposleni savladali potrebne veštine i postali pčelari. Inicijativa “Food for Tomorrow” bavi se umrežavanjem organizacija, individualaca i grupa koji se bave konceptom “zelene hrane” i koji su zainteresovani za održivost sistema hrane na različitim nivoima.
Foto: Ambasador Švedske Jan Lundin (Ambasada Švedske, B. Marković)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *