Ekologija

Sastanak ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana sa delegacijom Svetske banke

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa članovima delegacije Svetske banke koju je predvodio Sameh Vahba, direktor Globalne prakse za urbanistički i teritorijalni razvoj, upravljanje rizicima od nepogoda i otpornost na katastrofe. Razgovor je bio posvećen mogućnostima saradnje sa ovom međunarodnom finansijskom inistitucijom, u kontekstu globalnih ekoloških izazova i neophodnosti unapređenja zaštite životne sredine Srbije.
„Ministarstvo je postiglo dobre rezultate u oblasti zaštite životne sredine u poslednjih godinu dana zahvaljujući profesionalnom i odgovornom pristupu problemima, ali za postizanje svih ciljeva je neophodna izgradnja materijalnih i kadrovskih kapaciteta, i tu su svaka pomoć i inicijativa dobrodošli“, istakao je ministar Trivan.
Direktor Sameh Vahba ukazao je na globalni značaj rešavanja pitanja boljeg upravljanja čvrstim otpadom i prerade otpadnih voda. On najavio objavljivanje publikacije koja između ostalog, sadrži procenu da, ukoliko se nastavi sa sadašnjim praksama u upravljanju čvrstim otpadom, do 2050. godine biće 70 odsto više otpada u svetu, a da će se narodi u Africi, severnoj Aziji pa i Evropi suočiti sa svojevrsnom krizom plastike. On je ukazao na instrumente Svetske banke za pomoć zemljama u postizanju ekoloških ciljeva: boljeg upravljanja otpadom, prerade otpadnih voda, održivosti gradova, itd. „Postoje različite mogućnosti za investiranje sredstava u zaštitu životne sredine, i Svetska banka će pružiti pomoć i podršku Srbiji da unapredi oblast zaštite životne sredine“, istakao je Vahba.
Ministar Trivan je, nakon što su njegovi saradnici predstavili konkretne rezultate u oblasti upravljanja otpadom i strateškog planiranja, izrazio spremnost za uvažavanje sugestija i ostvarivanje saradnje koja će doprineti boljoj životnoj sredini i zravijoj budućnosti Srbije. „Zaštita životne sredine za nas nije posao nego način života, što je garant naše posvećenosti postavljenim ciljevima. Svaka podrška nam znači, jer želimo da učinimo velike korake, velika postignuća u zaštiti životne sredine“, rekao je ministar Trivan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *