Najave događaja

Izložba „Pazi, otrovno!“

Izložba „Pazi, otrovno!“ je još jedna neobična izložba Prirodnjačkog muzeja u Beogradu koja predstavlja fenomen otrova iz prirode kao jedinstvene pojave u živom svetu. Na izložbi će biti predstavljene otrovne vrste gljiva, biljaka i životinja (insekti, stonoge, paukovi, škorpije, vodozemci, gmizavaci, sisari) i opisani otrovi iz prirode, njihova uloga, namena i značaj. Elemente izložbe sačinjavaju retko izlagani i neobični eksponati u vidu herbarskih, taksidermijskih i tečnih preparata i mulaža otrovnih biljaka, životinja i gljiva, a posebna atrakcija izložbe je segment sa izloženim živim eksponatima egzotičnih škorpija i paukova.
Publici će biti ponuđeno znanje o sastavu, delovanju otrova, merama prevencije i zaštiti od intoksikacije, kao i saveti kako se ponašati u slučaju kontakt sa otrovom meduze, pauka, zmije, škorpije, raže, pa čak i komarca. Izložba objašnjava upotrebu i ulogu prirodnih otrova u razvoju medicine i savremene toksikologije, a biće predstavljeni najčuveniji trovači u istoriji čovečanstva.
Na otvaranju će govoriti dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja, kao i autor dr Ana Paunović, a izložbu će otvoriti Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa u Ministarstvu kulture i informisanja. Izložba će biti otvorena do aprila 2018.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *