Ekologija

Saradnja sa EBRD u narednoj godini

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima sastao se danas sa direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju i region Zapadnog Balkana Žužanom Hargitaj, kako bi utvrdili moguće konkretnije oblike saradnje u narednoj godini. Ministar Trivan je izrazio veliku zainteresovanost za produbljivanje postojeće saradnje sa EBRD koja doprinosi snaženju procesa na uspostavljanju zdravije i čistije Srbije, i standarda životne sredine kakvi postoje u razvijenim evropskim zemljama.

Poseban izazov u obavljanju ogromnog posla koji čeka Srbiju u oblasti zaštite životne sredine jeste nedostatak materijalnih i ljudskih resursa i kapaciteta, ukazao je Trivan. „Postajemo spremni da uđemo u najozbiljniji posao investicija u oblasti zaštite životne sredine, pre svega u izradi projektno-tehničke dokumentacije, kako bi u narednih deset godina ušli u realizaciju 350 sistema za preradu otpadnih voda i ostvarivanje drugih projekata od velikog značaja za život građana, u potpunoj tehnologiji i bez polovičnih rešenja. U tom smislu, značajna je pomoć institucija koje podržavaju ono što hoćemo“, naglasio je Trivan.

Direktorka Hargitaj je izrazila spremnost EBRD da podrži konkretne projekte iz oblasti zaštite životne sredine, prepoznajući potrebe lokalnih zajednica za uređenom životnom sredinom. Unapređenje životne sredine, međutim, mora biti praćeno jačanjem svesti o njenoj ulozi i značaju za bezbednost i zdravlje građana. „Građani moraju biti svesni dobrobiti koje donose mere na zaštiti životne sredine, i da im pružaju punu podršku“, istakla je.

Na sastanku je zaključeno da će u narednom periodu biti nastavljeno razvijanje saradnje na ostvarivanju projekata u oblasti zaštite životne sredinee, i pružiti podrška naročito u oblasti upravljanja otpadom i prerade otpadnih voda, pošumljavanja i uspostavljanja funkcionalnog „zelenog“ fonda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *