Ekologija

EU i Srbija potpisali paket IPA 2017 od preko 97 miliona evra

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su u Briselu deo Instrumenta pretpristupne pomoći za 2017. godinu u iznosu od preko 97 miliona evra.
Novac će biti iskorišćen u oblasti energetike i zaštite živote sredine, kao i za učešće u EU programima (Cosme, Horizont 2020, Erazmus+), objasnili su Joksimović i Han.
Ministarka Joksimović je prilikom potpisivanja dela IPA za 2017 naglasila da će tih 97 miliona evra biti namenjeni za važne razvojne projekte i održivi razvoj Srbije.
„Najznačajniji deo ovog paketa od 49,6 miliona evra je namenjeno za finansiranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. To je jedan od najznačajnih projekata koji bi trebalo da podrži energetsku diverzifikaciju u Srbiji, stabilnost u snabdevanju i jačanje gasne infrastrukture. To je od izuzetnog značaja za građane Srbije“, poručila je ministarka Joksimović.
Drugi deo sredstava od preko 28 miliona evra odnosi se na projekte u oblasti životne sredine i biće usmeren za upravljanje otpadnim vodama u Brusu i Blacu, za sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Kraljevu, kao i na brojne projekte iz oblasti životne sredine (separacije otpada) za 19 opština u Srbiji.
„To su izuzetno važne stvari koje građanima na lokalu predočavaju šta znači proces evropskih integracija i zašto je on najbolja podrška našem razvojnom procesu“, rekla je Joksimović.
Ona je izrazila nadu da će evropski put Srbije nastaviti stabilan tempo u idućim godinama i doneti boljitak građanima, navodi se u vesti koja je objavljena na sajtu Ministarstva za evropske integracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *