Ekologija

Rode iznenadile ornitologe

Na nedovršenoj poslovnoj zgradi koja se nalazi uz autoput i „Roda megamarket“ u Novom Sadu ove godine nastanila se čitava kolonija belih roda. Pre nekoliko godina par roda je gnezdo svio na visokom betonskom stubu, da bi im se u proleće 2017. čak sedam novih parova pridružilo.

Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije tokom maja primetili su dva nova gnezda, no prilikom detaljnog pregledanja nedovršenog objekta dočekalo ih je veliko iznenađenje. Lokalna gnezdeća populacija belih roda porasla je za čak 8 puta, a postoji mogućnost da ih je i više jer su viđena i dva tek započeta gnezda.

„Na ovom mestu rode imaju sve što im je potrebno. Betonski stubovi pružaju dobru osnovu za izgradnju gnezda, a tu je i novosadska komunalna deponija i obližnji kopovi peska koji su ispunjeni vodom. Može zvučati čudno, ali deponije su odličan izvor hrane za bele rode“, sa ushićenjem nam kaže Sandra Jovanović, koordinatorka programa popisa belih roda u Srbiji.

Sredinom juna ornitolozi iz Društva posetiće ovaj lokalitet kako bi utvrdili koliko ima prinova, a već sada je jasno da će nedovršena poslovna zgrada biti drugo po veličini porodilište u Novom Sadu.

Na teritoriji Srbije gnezdi se oko 1.300 parova belih roda, pokazali su rezultati poslednje popisa gnezda koji je u sproveden tokom 2014. od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *