Ekologija

Akcija „Zelene terase za bolju klimu“ u naselju Stepa Stepanović

Mladi istraživači Srbije – Arhus centar Novi Beograd organizovali su za vikend akciju presađivanja biljaka dobijenih kao donaciju za potrebe akcije „Zelene terase“ u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu.
Ideja akcije je bila de se u jednoj zgradi u Beogradu zasade biljke koje će stanarima oplemeniti i ulepšati životni prostor. Naselje Stepa Stepanović je izabrano kao naselje čije terase i zgrade su skoro bez imalo zelenila i zbog toga će efekat koji smo postigli u odabranoj zgradi biti još vidljiviji.
“Zelena infrastruktura obezbeđuje niz pozitivnih efekata, koji mogu da budu znatan doprinos u adaptaciji gradske sredine na klimatske promene, kao važan doprinos ublažavanju ovih promena. Zelenilo u velikoj meri apsorbuje toplotu i ublažava uticaj visokih temperatura. Značajnu ulogu u procesu adaptacije na klimatske promene upravo imaju ovakve male inicijative. Želimo da promovišemo ovaj vid aktivnosti i vratimo kulturu življenja kakva je nekada bila i kada su Beogradske terase bile ispunjene zelenim oazama “– rekla je Tijana Ljubenović iz Mladih istraživača Srbije.
Akciju su podržali lokalni rasadnici koji su donirali sadni materijal i Arboretum Šumarkog fakulteta koji je obezbedio zemlju. Zahvaljujući studentima sa smera Pejzažne arhitekture koji su napravili savršene kombinacije za terase i stanarima koji su pozajmili svoje sakcije, zgrada u ulici Generala Stefaneka br.29 će uskoro imati svoju zelenu oazu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *