Ekologija

Razvoj, održivost i umrežavanje OCD u oblasti životne sredine u Srbiji

Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama ORCA je realizovala u okviru CSOnnect programa podrške OCD u Srbiji projekat koji je doprineo demokratizaciji i razvoju civilnog društva, pružajući stručnu podršku stabilizaciji, organizacijskom i programskom razvoju udruženja.
U saradnji sa 13 partnerskih organizacija, ORCA je vodila otvorene postupke u kojima je angažovala javne autoritete u javnim diskusijama.
Takođe, je tokom projekta promovisana saradnja između različitih državnih sektora i sa različitim zainteresovanim stranama, a radilo se na stvaranju međusektorske koalicije, koja će pratiti pregovaranje u okviru Poglavlja 27, a naročito u oblasti zaštite prirode, klimatskih promena i upravljanja otpadom.
Održane su se sledeće inicijative i akcije: Unapređenje zaštite Šalitrene pećine; Zaštita staništa posebno ugrožene biljne vrste Erathis hyemalis; Čišćenje reke Jadar – povratak staništa dabru; Čišćenje Kambelevske reke; Evropski vikend posmatarnja ptica na Vlasinskom jezeru i Kampanja javnog zastupanja za ratifikaciju Sporazuma o zaštiti evropskih slepih miševa od strane Republike Srbije.
Članovi konzorcijuma koji je predvodila Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA bili su: Ekološki pokret „Okvir života“, Udruženje „HаbiProt“, Ekološko društvo Dragačevo, Udruženje građana „Eko-kampus“, Udruženje „Pavlos“, Udruženje građana „Forum za održivi razvoj“, Udruženje za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“, Planinarsko društvo „Oštra čuka“, Udruženje mladih – Sokobanja „UM“, Udruženje za zaštitu, odgoj i proučavanje životinja „ZooPlanet“, Agro-turističko-ekološko udruženje „Za Jelašnicu“, Udrženje Ruralni centar „Sova“ i Društvo istraživača „Vladimir Mandić-Manda“.
Projekat Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA je trajao godinu dana, a realizovan u okviru Programa podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji u oblasti životne sredine – CSOnnect, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *