Ekologija

Raste organska proizvodnja, 3.400 RSD po hektru

Broj proizvođača organske hrane i površina na kojima se ona sadi u Srbiji raste, a tome doprinose mere agrarne politike koje se odnose na ovu vrstu poljoprivrde. Međutim, ove mere nisu potpune, izjavio je predsednik Centra za organsku proizvodnju Selenča (COPS) Jozef Gašparovski.

Prema njegovim rečima, jedna od pozitivnih mera je povećanje podsticaja za biljnu organsku proizvodnju na 3.400 dinara po hektaru, što je značajno za male proizvođače.

Gašparovski je na 84. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu rekao da je, međutim, novim pravilnikom o podsticajima u organskoj proizvodnji ograničena pomoć za velike proizvođače u ovoj branši, kakve Srbija ima i koji su deo COPS-a, organizacije koja ima više od 200 članica.

On je ocenio da je Centar za organsku proizvodnju u Selenči centar edukacije i inovacija referentan ne samo za Srbiju i region već za celu Evropu, što pokazuju i međunarodni projekti koje ova organizacija realizuje.

Gašparovski je naveo da su u toku dva projekta koja je podržao Međunarodni Višegradski fond.

On je najavio da će COPS od 30. maja do 1. juna biti domaćin farmerima iz Ukrajine, kojima će eksperti ove organizacije preneti znanja i iskustva u bavljenju organskom poljoprivredom.

U radnim susretima, u okviru projekta “Edukacija farmera – zanemarene i nedovoljno iskorišćene biljne vrste” u Selenči učestvovaće i stručnjaci iz Ukrajine, Slovačke i Poljske, kazao je Gašparovski.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *