Ostalo

EPS do 2025. planira da uloži oko 500 mil EUR u korišćenje hidropotencijala

Elektroprivreda Srbije (EPS) nastavlja modernizaciju hidroelektrana i do 2025. planira da uloži oko 500 mil EUR korišćenje hidropotencijala, izjavio je danas izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević.
– Hidroelektrane i obnovljivi izvori energije čine trećinu naše prizvodnje i po tome je EPS drugi u regionu – rekao je Bezmarević u Skupštini grada na panelu High Level Policy Conference: Održiva energija za sve, u okviru Nedelje energije.
Kako kaže, EPS nastavlja modernizaciju naših hidroelektrane, jer tako utiče na veće korišćenje obnovljivih izvora energije i proizvodnju zelene energije.
– EPS je pokrenuo i projekte korišćenja energije vetra u Kostolcu, a u planu je i solarni park. Plan je da tim projektima dobijemo novih 70 megavata inastalisane snage – naglasio je Bezmarević.
On je istakao da je za EPS veoma važan odgovoran odnos prema životnoj sredini i da se realizuju i ekološki projekti.
Prema njegovim rečima, EPS sa proizvodnjom od 38 miliona tona uglja godišnje i sa oko 30.000 zaposlenih obezbeđuje dovoljne količine električne energije za sve građane i privredu Srbije.
– Da ne bude samo jedna nedelja već da ova tema bude važna za godine pred nama. Svi imamo zajednički cilj da energetska efikasnost, bezbednost, obnovljivi izvori energije, zaštita životne sredine i briga o energiji postane naša svakodnevnica i na nivou celog društva. Staiblno, održivo i bezbedno snabdevanje električnom energijom jedan je od najvažnijih zadataka sada, a posebno u budućnosti – rekao je on.
Bezmarević kaže da je jedini način da kompanija poput EPS-a uspe u tome strateški pristup investicijama kojima unapređuje svoje kapacitete, primenjuje nove tehnologije i unapređuje zaštitu životne sredine.
– Teremolektrane i hidroelektra EPS-a radile su sa visokim pouzdanosti i u prvom kvartalu 2017. godine. Da bi sva postrojenja mogla stalno da rade u njih mora stalno da se ulaže i takve invesitcije se planiraju i u toku ove godine. Do kraja 2017. ojačaćemo naše proizvodne kapacitete sa dodatnih 52 megavata snage i time ćemo omogućiti sigurnije snabdevanje i smanjiti troškove eksploatacije – naveo je Bezamrević.
On je podsetio da termoelektrane i hidroelektrane EPS-a uspešno prolaze kroz remonte koji su već omogućili prošle godine dodatnu snagu od 30 megavata na bloku TENT B2 i produžili njegov radni vek.
Ove godine plan je da se investiraju značajna sredstva u postojeće objekte, izgradnju novih ekoloških postrojenja, kao i novog bloka u Kostolcu od 350 megavata.

Izvor: e-kapija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *