Ekologija

Radionica povodom obeležavanja Dana Planete i 46 godina od otvaranja Resavske pećine

JP „Resavska pećina“, upravljač SP „Lisine“ i SP „Resavska pećina“ održala je radionicu povodom obeležavanja Dana Planete i 46 godina od otvaranja Resavske pećine za posetioce.


Učesnike su pozdravili Milica Petrović, direktor JP „Resavska pećina“ i Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode u Nišu, koji je i ukazao na značaj obeleževanja Dana Planete.


Stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode osmislili su i sproveli tri radionice sa učenicima od 5.- 8. razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Resavice. Dragana Nedeljković, botaničar, predstavila je učesnicima biljke prolećnice resavskog kraja, njihov značaj i upotrebu.


Potom su učesnici sa ornitologom Zavoda za zaštitu prirode, Bratislavom Grubačem, imali priliku da posmatraju ptice IBA područja Resava sa platoa ispred Resavske pećine, a potom ih je geomorfolog i speleolog, Dragan Nešić, kroz priču o speleologiji i speleološkim objektima Resave, zajedo sa vodičima, proveo kroz dvorane i kanale Resavske pećine.


Kratak predah i osveženje nastupili su uz rođendansku tortu kojom je JP „Resavska pećina“ obeležilo punih 46 godina od kada je, davnog 22 . aprila 1972. godine, pećina po prvi put otvorena za posetioce.


Instruktori Avantura parka omogućili su deci probno korišćenje speleološke opreme, o kojoj im je neposredno pre toga govorio speleolog Dragan Nešić.


Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *