Ekologija

Svetski dan pčela

Izražavajući zabrinutost povodom ugroženosti pčelinjih zajednica, a imajući u vidu njihov presudan značaj za održivu poljoprivredu, sigurnost u hrani i ishrani, kao i očuvanje životne sredine, visoki predstavnici Vlada 20 zemalja sveta saglasili su se  na skupu održanom na Brdu kod Kranja u Sloveniji, da je potrebna hitna, sveobuhvatna i efikasna zajednička reakcija u cilju zaštite pčele.

Spremnost na zajedničku akciju i saradnju, na svim nivoima, između zemalja i relevantnih međunarodnih organizacija, formalizovana je zajedničkom Deklaracijom koja je usvojena na ministarskoj konferenciji održanoj povodom prvog obeležavanja Svetskog dana pčela – 20. maja.

Inicijativa prema Ujedinjenim nacijama da se uspostavi Svetski dan pčela i da se obeležava 20. maja potekla je od Slovenije, dok je Crna Gora bila jedna od prvih zemalja koje su podržale ovu inicijativu, a koja je usvojena krajem prošle godine na Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Potpredsednik Vlade Republike Slovenije i ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Dejan Židan uveren je da će skup povodom dana posvećenog pčelama u kontinuitetu podsećati čovečanstvo na važnu ulogu pčela za opstanak Planete, ali i upozoravati na akitivnosti koje su doprinele da se broj pčela širom Zemlje smanjuje.

On je podsetio na niz faktora koji dovode do ugroženosti pčela i drugih oprašivača, među kojima su ljudska aktivnost u upravljanju prirodom, intenzivna poljoprivredna proizvodnja, prekomerna i nepravilna upotreba pesticida, klimatske promene i drugi.

Prisutnima su se u uvodnom delu konferencije obratili i evropski komesar za životnu sredinu, ribarstvo i pomorstvo Karmenu Vela, generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Hoze Graciano Da Silva, zatim predsednik slovenačkog udruženja pčelara Boštjan Noč i predsednik Apimondije Phillip Mc Cabe.

S ciljem zaštite i podrške razvoju pčela i drugih polinatora, potpisnici deklaracije podržaće napore za povećanje diverziteta biljaka, odnosno količine hrane za pčele, edukaciju pčelara i razmenu iskustava i dobre pčelarske prakse, prenos znanja i iskustva između zemalja u cilju jačanja zajedničke brige i aktivnosti u cilju postizanja boljih rezultata na planu zaštite pčela, održivog pčelarstva i poljoprivrede, zaštite prirodnih resursa i životne sredine, kao i sigurnosti hrane i iskorenjivanja gladi u svetu.

Naglasili su ulogu istraživanja i obezbeđivanja adekvatne dijagnostike bolesti pčela. Podržaće i sprovođenje mera za smanjenje uticaja klimatskih promena, i uopšte aktivnosti na informisanju i podizanju svesti opšte javnosti o značaju i važnosti očuvanja pčela.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *