Ekologija

Radionicа za učenike SSŠ „4. juli“ na temu energetske efikasnosti u domaćinstvima

Ekološki pokret Vrbasa održao je prošle nedelje multimedijalnu radionicu za učenike SSŠ „4. juli“ u Vrbasu na temu energetske efikasnosti u domaćinstvima i mogući civilni uticaj na energetske politike države.
Obavljeno je anketiranje i razgovor sa učenicima o načinu grejanja i vrsti energenta u svojim kućama, izolaciji, vrsti osvetljenja, starosti električnih uređaja. Predavači iz Ekološkiog pokreta Vrbasa  su utvrdili da se 90 odsto učenika greje na ugalj i drva, par njih je priključeno na daljinsko grejanje, a samo jedno domaćinstvo koristi pelet.
Učenici su prepoznali štedljive sijalice, ali razliku između CFL i LED nisu znali (osim vizuelne).
Drugi deo radionice posvećen je bio spoljnim rizicima i ulozi države u sprovođenju energetskih politika koje se manifestuju direktno po kućni budžet.
Učenici su dobili odgovorena pitanja: zašto elementarne nepogode mogu biti stresne za nabavku energenata, kako to uvozni energent može u Srbiji da izazove poremećaje u snabdevanju bez domaćeg uticaja, šta su to strateške rezerve energenata, da li imamo alternativne izvore energije i u kojoj meri oni mogu pokriti domaće potrebe, da li postoje savetodavne službe pri opštinama ili EPS-u za energetsku efikasnost u domaćinstvima, koliko se ova važna tema provlači u školama, kao i da li su prodavci bele tehnike i ogreva, u stvari najveći energetski savetnici u Srbiji.
Organizaciju radionice pomogli su Ministarstvo zaštite životne sredine i Opština Vrbas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *