Ekologija

Projekat monitoringa mrkog medveda u Parku prirode „Golija“

Zbog sve češćih šteta koje medvedi na Goliji prave u blizini kuća i straha meštana, u planinska ivanjička sela došli su u obilazak terena predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Parka prirode „Golija,“ kaka bi u razgovoru sa meštanima našli najbolje rešenje za nastalu situaciju, i zajedno kroz projekat monitoringa utvrdili brojno stanje zaštićenih životinja u Parku prirode „Golija“.
Pretpostavlja se da na Goliji ima više od dvadeset jedinki mrkog medveda, a utvrđivanje brojnosti prvi je korak u njihovom nadgledanju u ovom Parku.
„Formiranje dodatnih hranilišta jedna je od metoda koja se u svetu do sada pokazala kao vrlo validna i vrlo korisna u cilju održavanja populacije meveda na jednom prostoru i sprečavanja štete koju medvedi pričinjavaju“, navodi Vladan Bjedov, šef odseka za zaštitu biodiverziteta u Zavod za zaštitu prirode Srbije.
Dok je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović učestvujući u ovim sastancima, istako kao jednu od mera u rešavanju problema „Da se uradi što više na obrazovanju stanovništva, da se preduzmu mere bezbednosti i da se osećaj nesigurnosti i straha svede na najmanju moguću meru“.
Štete u pčelinjacima dokaz su da u potrazi za hranom medvedi sve češće sa planinskih vrhova silaze u golijska sela. U pohodu su uglavnom noću, a tragove ostavljaju i samo par desetina metara od kuća. Da bi zaštitili košnice neki meštani organizovali su straže.
Utvrđivanje brojnosti je polazna tačka projekta monitoringa medveda koji se sprovodi u cilju zaštite ljudi i njihove bezbednosti, kao i očuvanja mrkog medveda na Goliji koja je njegovo prirodno stanište, pre svega kroz sistem hranilišta, sprovođem programa edukacije i uključenošću lokalne zajdnice u realizaciju svih aktivnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *