Ekološki promoteri grada - Inđija

Pušten gradski vodovod u Čortanovcima

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak otvorili su 13. juna gradski vodovod u Čortanovcima.

Vrednost investicije iznosila je nešto više od 90 miliona dinara a prvi objekat koji je priključen na mrežu je seoska ambulanta u kojoj će meštani od sada bez bojazni koristiti zdravstvene usluge.

Izgradnju vodovodne mreže finansiralo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Opštinom Inđija. Značajnu finansijsku podršku za realizaciju investicije pružio je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji pored aktivnih mera usmerenih ka agrarnoj politici, podstiče i razvoj komunalne infrastrukture u seoskim sredinama, rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar. „Danas smo u Čortanovcima da promovišemo ideju okupljanja oko projekata od opšteg interesa. Razvijanje sela je preduslov za ostanak mladih na selu na koje stalno apelujemo i upravo je u tom kontekstu realizovan ovaj projekat“, izjavio je Radojević.

Koliko je investicija izgradnje vodovoda važna za Čortanovčane, pokazuje anketa u kojoj se 60 odsto meštana izjasnilo da odmah želi priključak na gradsku mrežu, rekao je predsednik opštine Vladimir Gak. Osim samog priključenja, izgradnja vodovoda predstavlja i meru zadržavanja mladih na selu. „Jedan od prioriteta lokalne samouprave jeste smanjivanje razlike kvaliteta života između grada i sela i ova investicija je značajan iskorak ka tom pravcu. Puštanjem vodovoda obezbeđujemo osnovne uslove za život naših sugrađana ali i stvaramo uslove za razvijanje privrede u ruralnim sredinama“, istakao je Gak, navodeći primer Čortanovčana koji nije mogao da otvori mlekaru zbog nepostojanja gradske vodovodne mreže.

Nakon dužeg vremena stagnacije u radovima, projekat izgradnje vodovodne mreže je završen za nepunih godinu dana, rekao je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Dragoljub Trifunović i dodao da od danas dežurne ekipe kreću sa pojedinačnim uključivanjem meštana na vodovodnu mrežu. „Mi smo imali nezavršen projekat koji je bio praktično nemoguće završiti, ali uz veliku podršku viših instanci i rad stručnih službi mi smo projekat priveli kraju“, izjavio je Trifunović.

Pravni tim JKP „Vodovod i kanalizacija“ boraviće svaki dan u mesnoj zajednici kako bi svi zainteresovani mogli da potpišu ugovor i sve administrativne radnje završe u svom selu.

Cena priključka na gradski vodovod iznosiće nešto više od 400 evra a lokalna samouprava je obezbedila mogućnost plaćanja na 12 mesečnih rata. Takođe, bitno je napomenuti da u cenu priključka ulaze samo troškovi materijala i rada mašina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *