Ostalo

Deset toplana u Srbiji prelazi na biomasu – Vrednost projekta 27 mil EUR

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je danas Sporazume o zajmu i donacijama sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske, koji će obezbediti da 10 toplana u Srbiji sa fosilnih goriva pređu na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomasu.
Ceo projekat je vredan 27 mil EUR, od čega je 20 mil EUR zajam KfW, dok će Vlada Švajcarske dati grant od 5 mil EUR, a Nemačka razvojna banka grant od 2 mil EUR.
Reč je o toplanama u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju, koje će ubuduće koristiti biomasu umesto fosilnih goriva.
Prema rečima ministra Antića, zajam je veoma povoljan, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,1%, sa pet godina grejs perioda i 10 godina otplate.
Antić je dodao da će sredstva zajma vraćati lokalne samouprave iz ušteda ostvarenih u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva.
Sporazumi su potpisani u okviru projekta “Podsticanje obnovljive energije – razvoj tržišta biomase u Srbiji”, koji je, kako je naznačio ministar, izuzetno značajan za ukupan energetski sistem.
Potpisivanju sporazuma su prisustvovali ambasadori Nemačke i Švajcarske Aksel Ditman i Filip Ge.
Izvor: Tanjug

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *