Projekti

Prioritet uklanjanje divljih deponija

Održan celodnevni ekološki događaj u opštini Raška…

Zoran Simović, član Opštinskog veća zadužen za zaštitu životne sredine, ujedno i predsednik Komisije za zaštitu i unapređenje životne sredine opštine Raška rekao je otvarajući „EKOlistanje” da je jedna od prioritetnih aktivnosti u opštini Raška uklanjanje i sanacija divljih deponija na teritoriji Opštine Raška.

– U saradnji sa JKP „Putevi Raška” vršimo sanaciju deponija. Godišnje obično saniramo 10 do 15 divljih deponija. Nastojimo da realizujemo u saradnji sa JKP „Putevi Raška” privremenu transfer stanicu u naselju Supnje, koje ima tri do četiri hiljade stanovnika. Ukoliko se taj pilot projekat bude pokazao kao dobar, transfer stanice će se postaviti i u drugim delovima opštine – kaže Zoran Simović i dodaje da Opština Raška u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije realizuje regionalni kviz u kome učestvuju opštine Kraljevo, Ivanjica, Novi Pazar, Sjenica. Kviz je vezan za Park prirode „Golija”. Aktivnosti će se odvijati u nekoliko faza. Najpre će se ralizovati eliminaciona takmičenja po opštinama. Najbolja ekopa će predstavljati svoju opštinu na šestodnevnom istraživačkom kampu koji će se organizovati u Parku prirode „Golija”. Kviz će biti realizovan tokom maja i juna, a biće obuhvaćeno oko 1.000 učenika.

  

Simović je na „EKOlistanju” najavio da će Opština Raška, u saradnji sa mesnim zajednicama, organizovati takmičenje za najbolju ekološku akciju. Mesne zajednice biće pozvane da se prijave za učešće u takmičenju, a Komisija za zaštitu i unapređenje životne sredine opštine Raška će pratiti realizaciju aktivnosti za koje se mesne zajednice budu opredelile. Najuspešnije mesne zajednice, odnosno, projekti koje one budu sprovele, biće nagrađeni.

Na „EKOlistanju” o ekološkim problemima na teritoriji opštine Raška govorila je Ana Minić, inspektorka za zaštitu životne sredine opštine Raška.

– Najugroženija je životna sredina od strane otpadnih jalovišta koja i dalje nisu zbrinuta, već predstavljaju istorijski otpad, a datiraju još od onda kada su radili rudnici. Veliki zagađivač je komunalni otpad i divlje deponije – ističe Ana Minić i kaže da se uredno vodi registar zagađivača. U zavisnosti od podataka iz registra preduzimaju se aktivnosti na smanjenju zagađenja životne sredine.

Inspektorka Minić kaže da je na Kopaoniku akutni problem komumalni otpad u toku zime. Imajući ovo u vidu, JKP„Putevi Raška” pravi planove sanacije komunalnog otpada koji nastaje na Kopaoniku u vreme zimske turističke sezone. Pored toga, u Nacionalnom parku „Kopaonik” dosta je šume posečeno, što takođe utiče na zagađenje prirode.

– Ekološki problem je i zagađen vodotok reke Raške u kojoj imamo ogromne količine komunalnog otpada koji stiže sa teritorije Novog Pazara. Uzrok zagađenja reke je loše upravljanje komunalnim otpadom od strane komunalnog preduzeća iz Novog Pazara – kaže Ana Minić, inspektorka za zaštitu životne sredine.

Ekipa „EKOlistanja” posetila je u Raški Eko klub „Zeleni putokazi”, koji je članica Saveza ekoloških organizacija „Zelene liste Srbije”.

– Lokalnu ekološku akciju u Raški sprovešćemo u junu. Tada ćemo organizovati dva eko kampa na Kopaoniku i na Goliji sa ciljem da se podignemo eko svest o potrebi upravljanja otpadom na teritoriji opštine Raška – najavio je buduće aktivnosti Marko Vukomanović, potpredsednik Eko kluba „Zeleni putokazi”.

Dušica Radoičić, novinarka ND SAT TV iz Raške, po struci magistar bioloških nauka, biolog – ekolog, rekla je na „EKOlistanju” da ekološka svest u opštini Raška i nije na nekom zavidnom nivou.

– ND SAT TV iz Raške kroz emisije i na terenu obeležava bitne ekološke datume i to 22. mart, Svetski dan voda, sa posebnim akcentom na reke Rašku i Ibar, zatim 22. april, Dan planete zemlje, gde se govori o zaštiti i unapređenju životne sredine, 15. maj kada se obeležava Dan akcije za klimu. Cilj nam je da podignemo ekološku svest građana, pa u našim emisijama uvek je više reči o isušivanju i poplavama, posebno o zaštiti od poplava jer smo i mi nedavno bili pogođeni ovom elementarnom nepogodom – objasnila je Dušica Radoičić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *