Ekologija

Predstavljene projektne i investicione mogućnosti u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, kao član srpske delegacije na Međunarodnom kineskom sajmu za investicije i trgovinu – CIFIT 2019 u Sjamenu, Kina, predstavio je brojnim kineskim zvaničnicima i predstavnicima kineskih i drugih stranih kompanija konkretne projektne i investicione mogućnosti u oblasti zaštite životne sredine u Republici Srbiji.

Drugi dan ove najveće svetske sajamske manifestacije, na kojoj je Srbija počasni gost, svečano je otvoren srpski paviljon, što je bila prilika i povod za bilateralne razgovore i sastanke o mogućoj saradnji i investicijama u različitim oblastima. Pored delegacije Republike Srbije sa predstavnicima Vlade Republike Srbije i uspešnih srpskih kompanija, koju predvodi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ceremoniju otvaranja srpskog paviljona uveličali su kineski zvaničnici koji su sa velikom pažnjom obišli štandove srpskih privrednika.

Zaštita životne sredine u svim njenim aspektima jedno je od strateških opredeljenja Republike Srbije, a ujedno finansijski i administrativno zahtevna oblast koja zahteva velika investiciona ulaganja, rekao je ministar Goran Trivan na Brifingu na temu investicione klime u Srbiji, jednom od najznačajnijih skupova danas. On je ukazao da je za potrebe investicionog i finansijskog planiranja u sektoru otpadnih voda pripremljen Višegodišnji investicioni i finansijski plan. Do sada je procenjeno da je potrebno više od 8,5 milijardi evra sredstava za aproksimaciju u čitavoj oblasti, od čega najviše za ulaganja u infrastrukturu za upravljanje vodama, rekao je ministar.

Trivan je objasnio da je plan prioritetnih investicija izrađen za projekte koji počinju do 2029. godine, na osnovu detaljnih lista infrastrukturnih projekata kada su u pitanju potrebne investicije u infrastrukturu u sektoru otpada, otpadnih voda i vode za piće. Lista infrastrukturnih projekata za sektor otpada obuhvata 129 projekata, od kojih će 104 početi sa implementacijom do 2029. godine, sa ukupnim troškovima od 1.097 miliona evra, uključujući i 65 miliona evra za pripremu projekata. Svrstani su u četiri različite grupe, naglasio je ministar, oni koji se odnose na projekte regionalnih sistema za upravljanje otpadom, projekti u oblasti građevinskog otpada i otpada od rušenja (27 prioritetnih projekata), projekti u vezi sa opasnim otpadom koji se odnose na građenje objekata (u prioritetnom periodu postoji 12 projekata) i ostale investicije.

Ministar Trivan je imao niz razgovora sa predstavnicima srpskih kompanija koje su se predstavile na CIFIT-u, kao i sa predstavnicima kineskih kompanija koje su već investirale u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *