Bačka Topola

Bačkotopolski „Eko-kamp”

Međunarodnom ekološkom kampu, u organizaciji EU „Arkus”, učestvovalo je 55 mladih…

 

Obala jezera, prijatna atmosfera, učenje, zabava, druženje – ovih pet reči najbolje opisuju kamp koji je organizovalo EU „Arkus” poslednje nedelje u julu pored Topolskog jezera.

Danas već svi priznaju činjenicu da su različiti kampovi iz više razloga korisni za decu i omladinu. Pedagozi i psiholozi potvrđuju da su letnji kampovi idealni za druženje, socijalizaciju, vaspitanje i obrazovanje van škole. Pomažu da se deca zabave, isključuju iz svakodnevnice i odmaraju. Sve to mogu da urade uz pomoć stručnjaka i za popularnu cenu.

Ekološko društvo „Arkus” je svoj prvi kamp organizovalo 1991. godine kada to još nije bilo toliko rasprostranjeno, ali omladina koja je prisustvovala, prikazala je ogromno interesovanje, zato su organizatori započeli rad i organizovali kamp gde se učilo o zaštiti prirode, slušalo predavanja na istu temu i pomoću nastavnika i stručanjaka se obilazilo jezero i upoznalo se njegovo prirodno bogatstvo. Već su prvi rezultati bili zapanjujući, pošto se ispostavilo da postoji više od stotinu vrsta ptica, biljaka i insekata na ovom području. Poneseni uspehom iz prvog kampa, organizatori su sledeće godine organizovali veći kamp koji je i duže trajao, te je tako došao na dobar glas i u inostranstvu. Dolazili su mladi i iz inostranstva. To se nije promenilo ni od tada: u ovogodišnji kamp je pristiglo 55 učesnika iz 11 različitih mesta, ali smo imali posetioce i iz Mađarske, Rumunije i Austrije. Ritam u kampu se odvijao već po običaju i ove godine: izrada infrastrukture kampa je počela 19. jula, omladina je pristigla 21 jula, a 28. se vratila kući. Treba da se zna o topolskom eko-kampu da su već od samih početka u šatoru smešteni svi. Po tome je to jedan klasičan kamp pošto organizatori su za cilj postavili da učesnici svoje vreme provode u uslovima koji su blizu prirodi. Ne dolaze u obzir ideje o tome da se kamp realizuje u školskim dvorištima ili na turističkim mestima. Spavanje u šatrima, montažni WC i tuš kabine ne odgovaraju svima, ali na izboru su još mnogi drugi kampovi. To naravno ne znači da su uslovi nisu „civilizovani” u topolskom eko-kampu: voda za piće i kupanje koristi se iz gradskog vodovoda, ima struje, frižidera, šporeta, laptopova i videobim-a i slično.

Omladina u skladu sa svojim interesovanjem i uzrastom može da bira od različitih sekcija. Najpopularnija grupa je ornitologija u okviru koje ptice mogu da se upoznaju kroz razna predavanja i šetnji na terenu. U poslednjih nekoliko godina se povećava ineteresovanje prema insektologiji, i ako deca često imaju predrasude u vezi sa insektima, bubama i paukama. Na sreću ovu grupu mr Natalija Pece Vukajlović vodi, jedan iskusan pedagog,koji sa mnogo ljubavlju i na veoma interesantan način govori o svim ovim sitnim živim bićima, tako da ih zavole i oni koji do tada ih nisu voleli.

Prosečan dan u kampu izgleda na sledeći način: posle doručka počinje rad na terenu- deca sa pedagozima, studentima ili stručnjacima šetaju po nekad i do pet do deset kilometara oko jezera i posmatraju okolinu. Fotografišu, beleže, prikupljaju uzorke, npr. grupa za hemiju i ekologiju uzima uzorke iz vode, botaničari monitoringom istražuju retke vrste biljaka, ornitolozi postavljaju mreže i vrše prstenovanje ptice. Možemo reći da na ovom polju „Arkus” ima lepe uspehe i da sarađuje sa više domaćih i inostranih udruženja, instituta. Vodič grupe za ornitologiju je Jožef Šihelnik, ornitolog, koji je osnovu stekao u ovom kampu.

Nakon terenskog rada sledi ručak, malo odmora, a zatim razne aktivnosti, igre za decu koju su vodili iskusne osobe u radu sa decom, bilo je više predavanja na temu zaštita okoline, i analiza i sažimanja svega što se naučilo na terenu. U popodnevnim aktivnostima bilo je i odlazak na štrand. Nakon večere se ponovo našlo neko predavanje u programu. Deca su nakon toga jedva čekala zajedničko druženje i paljenje logorske vatre. Bitno je istaći da su organizatori vodili računa o tome da se deci kreativno popuni njihovo slobodno vreme u kampu, vođene su „timbilding” igre. Predavanje Crvenog krsta za davanje prve pomoći je bilo korisno i zanimljivo.

Sumirajući sve gore rečenog, možemo reći da je Eko-kamp bio veoma uspešan u 2019. Značajan rezultat i to što se kamp svih ovih godina može kontinuirano da se realizuje. Bitno je istaći i to da više od polu stotina mladih je dobilo sažeto i ciljno smišljeno znanje iz oblasti prirodnih nauka. Učenici sve što su naučili mogu da iskoriste i u školi, pošto kamp daje mogućnost za alternativne pedagoške mogućnosti, a ima i turistički značaj, pošto i inostrani učenici mogu da se upoznaju sa okolinom jezera. Sa druge strane stručnjaci iz „Arkusa” imaju mogućnost za stručni rad kroz koji mogu da se isporbaju kao predavači i pedagozi. Za uspeh se uračuna i veliki broj podataka koji se prikuplja tokom kampa. Obrada podataka je još u toku, ali kasnije će se slati nadležnim institutima (Fakultet u Novom Sadu, Društvo za zaštitu is proučavanje ptice Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, itd.) Još su preostali razna sažimanja, izveštaji, obračuni, ali već sad organizatori i učesnici razmišljaju isto – da će i sledeće godine biti eko-kamp u Topoli.

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola – opština ekoloških priča” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *