Ekologija

Predstavljen Nacrt izveštaja o stanju žive u Republici Srbiji

U Beogradu su danas predstavljeni rezultati dvogodišnjeg projekta „Preliminarna procena stanja za implementaciju Minamata konvencije o živi u Republici Srbiji “ , koji je realizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Programom UN za razvoj (UNDP) i uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je na predstavljanju Nacrta izveštaja o stanju žive u Srbiji, zahvalio na podršci koju UNDP daje kroz ovaj i druge projekte na unapređenju životne sredine u Srbiji. „Ovakvi projekti su podrška Ministarstvu zaštite životne sredine i svim nadležnim institucijama kako bi pratili svetske standarde i inovacije i unapredili upravljanje hemikalijama i živom. Živa, koja ima izuzetno štetno dejstvo na životnu sredinu i zdravlje ljudi je paradigma borbe protiv zagađenja i zagađivanja kao i zločina koji se vrše protiv životne sredine u Srbiji, kao što je odlaganje opasnog otpada. Svi oni koji su protivzakonito upravljali opasnim otpadom biće kažnjeni. “ rekao je ministar Trivan i najavio oduzimanje dozvola onim operaterima koji se bave kriminalnim pothranjivanjem opasnog otpada a dobili su dozvolu da njim zakonito upravljaju.

Zamenica stalne predstavnice UNDP Srbija Svetlana Nedera pozvala je sve u Srbiji da zajedno učine sve što mogu kako bi problem žive postao prošlost. Ona je kazala da UNDP u 42 države širom sveta sprovodi projekte u vrednosti od 54 miliona dolara, kojima se pruža podrška rešavanju prioritetnih problema. „Mi pružamo podršku izradi prvog izveštaja o živi u Srbiji i paralelno sa izradom tog izveštaja započet je i proces pripreme nacionalnog profila žive”, kazala je Svetlana Nedera.

Projektom „Preliminarna procena stanja za implementaciju Minamata konvencije o živi u Republici Srbiji“, koji je prvi put sveobuhvatno sagledano stanje upravljanja živom u Srbiji, utvrđena je spremnost Republike Srbije da implementira sve međunarodne obaveze propisane odredbama Minamata konvencije, kao i prioritetne oblasti za rešavanje u vezi sa upravljanjem živom u našoj zemlji.

Upravljanje hemikalijama jedno je od najznačajnijih pitanja u oblasti zaštite životne sredine, gde se ističe regulisanje upravljanja živom kao materije koja ima izuzetno štetno dejstvo na životnu sredinu, bezbednost i zdravlje ljudi. Minamata konvencija o živi je međunarodni akt kojim se reguliše upravljanje živom koju je Republika Srbija potpisala 2014. godine, i od tada preduzima niz aktivnosti na pripremama za ratifikaciju Konvencije i preuzimanje propisanih obaveza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *