Ekologija

Prečistač otpadnih voda jedan od prioriteta u Zrenjaninu

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Branislav Blažić posetio je danas Grad Zrenjanin i tom prilikom u Kabinetu gradonačelnika održan je radni sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, na temu unapređenja kvaliteta životne sredine u našem gradu.
Gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo zbog današnje posete i što je država ofanzivno krenula u rešavanje ekoloških problema.


– Mučimo se kao svaka lokalna samouprava da rešimo problem otpadnih voda, kanalske mreže, ali i sa samim otpadom na teritoriji grada. Drago mi je što ćemo probleme rešavati zajednički, uz pomoć države, a nakon onog što sam danas imao priliku da čujem, mogu reći da sa sastanka odlazim sa velikim zadovoljstvom i nadom da ćemo problem rešiti mnogo pre nego smo zamišljali – kazao je gradonačelnik Janjić.


Ukazao je da je prečistač otpadnih voda jedan od prioriteta u gradu i da su već napravljeni neki koraci, ali da će uz pomoć države i taj problem biti rešen brže i sa manjim troškom poreskih obveznika.


Sekretar Blažić je kazao da će buduća saradnja između Grada Zrenjanina i Ministarstva ubuduće biti bolja i kvalitetnija u odnosu na dosadašnju.
– Danas smo dogovorili prve korake, najpre o katastru svih problema koje Zrenjanin ima, a želja je da se kompletna situacija u Vojvodini reši jednim potezom, u međudržavnoj saradnji, uz državu mentora, što bi u ovom trenutku bila Austrija, odnosno da ta zemlja sa svojim kapacitetima i znanjem tren u rešavanje svih problema na teritoriji Vojvodine – rekao je Blažić ukazujući da bi proces rešavanja problema trajao tri godine.


Kazao je da bi u tom slučaju država preduzela obavezu da obezbedi deo novca.
– Prednosti su velike, jer je do sada sve rađeno parcijalno, sve se radilo predugo, a rezultati nisu bili zadovoljavajući. Moja je želja bila da prvo razgovaram sa čelnicima Zrenjanina, da napravimo sistem saradnje i da se Zrenjaninci uključe u sve to, a da mi pomognemo koliko možemo. To je jedan zajednički cilj i mislim da će saradnja između ministarstva i Zrenjanina biti neprekidna i da se problem rešava na nov način – rekao je on.


Naveo je i da je Srbiji potrebno deset milijardi evra kako bi rešila sve svoje probleme iz oblasti ekologije, što je za državu veliki novac, ali da se kroz javno privatno partnerstvo, razne fondove, kredite i slično može uraditi. 
– Moja je želja da to u Vojvodini ide naglo, za dve ili tri godine, jer, vi dobijate veliku količinu novca, a posle ćete kroz koncesiju taj novac vraćati nečim što je danas otpad. Suština je u brzini, a mi više i nemamo vremena za čekanje – rekao je još Blažić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *