Ekologija, Ekološki promoteri grada - Ruma

Potpisan Ugovor o izgradnji prečistača otpadnih voda u Opštini Ruma

Ministarstvo privrede i Opština Ruma potpisali su ugovor o prenosu 100 miliona dinara, kojim Vlada Republike Srbije pomaže izgradnju prečistača otpadnih voda za industrijsku zonu “Rumen”.

Pored subvencija koje su izdvojene za kompaniju “Hačinson”, koja posluje u industrijskoj zoni “Rumen”, Vlada Republike Srbije se još 2015. godine, prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji i razumevanju sa francuskim investitorom, obavezala da će finansirati izgradnju prečistača otpadnih voda.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić se na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj kući zahvalio ministru Goranu Kneževiću i premijeru Aleksandru Vučiću na izdvojenim sredstvima za izgradnju prečistača.

Opština Ruma će već sutra poslati potvrdu Ministarstvu privrede o prenosu vlasništva nad zemljištem na kojem će se graditi prečistač i u roku od 15 dana Ministarstvo privrede će na opštinski račun prebaciti 100 miliona dinara. Nakon toga će Opština Ruma, uz konsultacije, pripremiti potrebnu dokumentaciju i raspisati javnu nabavku za projektovanje i izgradnju prečistača.

“Izgradnjom prečistača će se u velikoj meri rasteretiti budžet Opštine Ruma, jer mi u ovom trenutku finansiramo odvoženje i zbrinjavanje otpadne vode iz “Hačinsona”. Sa druge strane naša radna zona “Rumen” sa prečistačem dobija na atraktivnosti. On će sada biti dostupna i drugim investitorima koji imaju potrebu za prečišćavanjem svojih otpadnih voda. Ovo je dobar primer saradnje republičkih institucija i lokalne samouprave, ali i potvrda da se data reč poštuje, jer su svi počev od premijera Vučića i Vlade RS ispunili svoja obećanja”, izjavio je Mančić.

Predsednik Mančić je napomenuo i da će Opšina Ruma formirati i stručnu komisiju koja će se starati o celom procesu izgradnje prečistača, ali i da se ceo projekat ne može završiti u kratkom vremenskom periodu.

“S ozbzirom da je u pitanju javna nabavka velike vrednosti rok za prikupljanje ponuda je 52 dana, a ako se tome doda i rok za eventualne žalbe, sam postupak može da traje i tri meseca. Ja ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da će se ceo posao izgradnje prečistača i njegovo puštanje u rad završiti do kraja godine, ali sve ono što bude do nas mi ćemo maksimalno ubrazati”, poručio je Mančić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *