Ekologija, Ekološki promoteri grada - Ruma

Potpisan Ugovor o izgradnji prečistača otpadnih voda u Opštini Ruma

Ministarstvo privrede i Opština Ruma potpisali su ugovor o prenosu 100 miliona dinara, kojim Vlada Republike Srbije pomaže izgradnju prečistača otpadnih voda za industrijsku zonu “Rumen”.

Pored subvencija koje su izdvojene za kompaniju “Hačinson”, koja posluje u industrijskoj zoni “Rumen”, Vlada Republike Srbije se još 2015. godine, prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji i razumevanju sa francuskim investitorom, obavezala da će finansirati izgradnju prečistača otpadnih voda.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić se na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj kući zahvalio ministru Goranu Kneževiću i premijeru Aleksandru Vučiću na izdvojenim sredstvima za izgradnju prečistača.

Opština Ruma će već sutra poslati potvrdu Ministarstvu privrede o prenosu vlasništva nad zemljištem na kojem će se graditi prečistač i u roku od 15 dana Ministarstvo privrede će na opštinski račun prebaciti 100 miliona dinara. Nakon toga će Opština Ruma, uz konsultacije, pripremiti potrebnu dokumentaciju i raspisati javnu nabavku za projektovanje i izgradnju prečistača.

“Izgradnjom prečistača će se u velikoj meri rasteretiti budžet Opštine Ruma, jer mi u ovom trenutku finansiramo odvoženje i zbrinjavanje otpadne vode iz “Hačinsona”. Sa druge strane naša radna zona “Rumen” sa prečistačem dobija na atraktivnosti. On će sada biti dostupna i drugim investitorima koji imaju potrebu za prečišćavanjem svojih otpadnih voda. Ovo je dobar primer saradnje republičkih institucija i lokalne samouprave, ali i potvrda da se data reč poštuje, jer su svi počev od premijera Vučića i Vlade RS ispunili svoja obećanja”, izjavio je Mančić.

Predsednik Mančić je napomenuo i da će Opšina Ruma formirati i stručnu komisiju koja će se starati o celom procesu izgradnje prečistača, ali i da se ceo projekat ne može završiti u kratkom vremenskom periodu.

“S ozbzirom da je u pitanju javna nabavka velike vrednosti rok za prikupljanje ponuda je 52 dana, a ako se tome doda i rok za eventualne žalbe, sam postupak može da traje i tri meseca. Ja ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da će se ceo posao izgradnje prečistača i njegovo puštanje u rad završiti do kraja godine, ali sve ono što bude do nas mi ćemo maksimalno ubrazati”, poručio je Mančić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.