Ekologija

Zajedno za očuvanje ptičjeg raja

Udruženim snagama državne institucije i udruženja građana rade na očuvanju „Labudovog okna“

Novi Sad, 8. maj 2017. – Na samo 75 km od Beograda, na mestu gde se susreću voda i pesak, nalazi se prostrano plavno područje i mozaik najraznolikijih staništa izuzetne lepote i velike važnosti za živi svet – „Labudovo okno“.

„Labudovo okno je značajno utočište ptica močvarica, gnezdilište globalno ugroženih, hranilište brojnih retkih i zaštićenih vrsta i najjača selidbena stanica za ptice vodenih staništa u Srbiji i kao takvo je prioritetno za zaštitu“, naglašava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Najčešći oblici ugrožavanja prirode su zagađenje, prekomerni ribolov, divlja gradnja, a naročito nezakonit lov ptica”.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i fondacija „EuroNatur“ iz Nemačke nastoje da kroz projekat „Unapređenje zaštite međunarodno značajnog područja za ptice Labudovo okno“ izrade predlog Plana upravljanja za pomenuto područje.

„Izrada predloga Plana upravljanja za „Labudovo okno“, ujedinila je najvažnije državne i građanske institucije, među kojima su Javno preduzećeVojvodinašume”, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i druge organizacije, fakulteti, udruženja i pojedinci”, ističe koordinatorka Ana Vuletić i dodaje: „Želimo da unapredimo zaštitu ovog područja značajnog ne samo za prirodu, već i za ljude, čija istorija na ovim prostorima datira još iz perioda Bronzanog doba. Uz očuvanu prirodu i zalaganje lokalnih zajednica, Labudovo okno bi moglo da postane vodeći centar ekoturizma u Srbiji”.

„Labudovo okno“ kakvo danas poznajemo nastalo je nakon izgradnje hidrocentrale „Đerdap 1“. Ovaj deo toka Dunava obuhvata pojas uz Deliblatsku peščaru i ostrvo Žilava, Dubovački rit, Zavojsku adu, ostrvo Čibuklija, Stevanove ravnice, ušće Nere i Zatonjski rit.

***

Labudovo okno je u međunarodnim okvirima prepoznato kao začajno područje za ptice (IBA), značajno područje za biljke (IPA) i dnevne leptire (PBA), a od 2006. i međunarodno značajno vlažno stanište po Ramsarskoj konvenciji.

Na svega desetak kilometara toka Dunava kroz „Labudovo okno“ sredinom januara boravi i do 80.000 ptica vodenih staništa, što čini gotovo petinu jedinki izbrojanih na području Srbije, pokazuju podaci dobijeni brojanjem koje sprovodi DZPPS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *