Ekologija

Potkornjak – najveći neprijatelj šuma na Tari

Novinari magazina “Ekolist” bili su u poseti Nacionalnom parku Tara, gde se sa radukovodstvom pričalo o biodiverzitetu, Pančićevoj omorici, seči šuma, ali i o najvećem neprijatelju šuma na Tari – insektu potkornjacima (lat. Scolytus rugulosus).
Potkornjak je insekt koga je veoma teško primetiti, jer su prilično sitni, veličina koja varira između jedan i osam milimetara.
I ženke i mužjaci su sličnog izgleda; boja im je crna ili smeđa, a telo valjkasto ili zaobljeno.
Poseduju par antena na glavi i tri para kratkih nogu na trupu. 
Gusenice ovog insekta su duguljastog oblika i bele, a glava im je nešto tamnija od ostatka tela.
Nemaju noge i kreću se kroz koru drveta isključivo tako što je grizu.
Obično dostignu veličinu od četiri milimetra pre nego što pređu u stadijum lutke.
Kod potkornjaka su i larve i odrasle jedinke podjednako opasne. U oba slučaja, oni se hrane tako što buše rupe u korama drveća i na taj način oštećuju celo drvo. Posebno su opasni ukoliko se pojave u većem broju.
Potkornjaci napadaju oslabljena stabla, no neke vrste mogu napasti i potpuno zdrava debla. Posebno često oštećuju stabla nakon elementarnih nepogoda: suše, grada ili mraza.
Napadnuta stabla se slabije razvijaju. Lišće ima slabiji turgor i vene, cvetovi gube svoju prirodnu boju i venu, a pri jakom napadu propadne celo drvo.
Na deblu napadnutih stabala vidljive su rupice prečnika do dva milimetra iz kojih često ispada fin i prah ili se cedi biljni sok.
Kao preventivna mera preporučuje se uklanjanje onih grana ili stabala koja su zahvaćena napadom ovog insekta. Njih je potrebno odseći i uništiti spaljivanjem na mestu van šume.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *