Ekologija

Još jedna donacija Ekonomske Komisije UN za Evropu uručena Ministarstvu zaštite životne sredine

Peti Sastanak ekspertske radne grupe koja se bavi pitanjima podjednakog pristupa vodi i sanitaciji na nivou Evro regiona Svetske zdravstvene organizacije održan je 25-26. juna u Parizu, u organizaciji UNECE i Ministarstva socijalne politike i zdravlja Francuske.

Pomoćnica ministra Biljana Filipović Đušić i predstavnica Regionalne Agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja-REDASP: Jasminka Luković Jagličić, predstavile su rezultate projekta : “Samoprocena jednakog pristupa vodi i sanitaciji u Srbiji”, koji je nedavno završen na teritoriji Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Ovaj projekat je Ministarstvo zaštite životne sredine realizovalo uz finansijsku podršku italijanskog Ministastva životne sredine, kopna i mora,a aktivnosti su koordinisane od strane REDASP.

Rezultati projekta prepoznati su od strane UN agencija i predstavnika prisutnih zemalja, kao primer odlične prakse, kako saradnja izmeću različitih institucija, organizacija i civilnog sektora, na svim nivoima: nacionalnom-regionalnom-lokalnom, doprinosi najboljem rezultatu.

Projekat je pokazao realnu situaciju po pitanju jednakog pristupa vodi i sanitaciji na navionalnom i lokalnom nivou i dobijene su konkretne preporuke za unapređenje stanja u oblasti geografskih dispariteta, ugroženih i marginalizovanih grupa i finansijske dostupnosti. Multidisciplinarni tim različitih ministarstava koja se bave temom vode, sanitacije i ljudskih prava, predstavnici 13 okalnih samouprava iz Šumadije i Pomoravlja, učestvovao je u realizaciji projekta. Na osnovu kvalitetne Prve faze procene, UNECE je odobrio i dodatna sredstva za realizaciju Druge faze: Izradu Akcionog plana za unapređenje jednakog pristupa vodi i sanitaciji u Srbiji.

Ugovor o donaciji svečano je uručen pomoćnici Mministra za međunarodnu saradnju: Biljani Filipović Đušić od strane predstavnice UNECE zadužene za implementaciju Protokola o vodi i zdravlju-g-đe Chantal Demilecamps, a u prisustvu predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Evropu, predstavnika Ministarstva socjalne politike i zdravlja Francuske, predstavnika Makedonije, Jermenije, Rumunije, Bugarske, Azerbejdžana Ruske Federacije, Belorusije, Moldove i mnogobrojnih međunarodnih NVO organizacija koje se bave pitanjima vode i sanitacije.

Lokalni partner, kao i u Prvoj fazi, biće Regionala agencija za ekonosmki razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *