Ekologija

Počinje ozbiljnije testiranje kola na štetnu emisiju

U Evropskoj uniji od 1. septembra primenjuju se stroži i “realniji” testovi štetne emisije automobila što su, nakon što je Uniju, posebno Nemačku, pogodila afera Dizelgejt, pozdravili i autoindustrija i potrošači. Novi testovi će zatvoriti “rupe” u propisima koje su proizvođači automobila ponekad koristili i obmanjivali vozače.

Novim laboratorijskim testom WLTP uvode se znatno realniji uslovi za merenje emisije ugljen dioksida (CO2) i drugih zagađivača. Ti testovi daće znatno tačniju osnovu za merenje potrošnje goriva i štetne emisije gasova iz vozila.

Drugi test – RDE, odnosi se na merenje emisije na putu i Evropa će biti jedini region u svetu koji ima takvo testiranje.

U sklopu RDE automobil će se korišćenjem portabl opreme za merenje testirati na putevima u različitim uslovima voženje.

Test RDE je dopuna testa WLTP i treba u vožnji na putu da potvrdi rezultate laboratorijskih testova.

Novi testovi za sada će važiti samo za nove automobile a za sva vozila od septembra 2018. Zahvaljujući njima biće “zatvorene rupe” u propisima koji datiraju od pre gotovo pola veka a koje su proizvođači automobila ponekad obilato koristili.

Neki proizvođači su za testove previše naduvavali gume kako bi optimizirali otpor točkova ili koristili specijalna motorna ulja ili smanjivali težinu vozila.

Skandal Dizelgejt izbio je u septembru 2015, kada je otkriveno da je Folksvagen u 11 miliona automobila na dizel prodatih širom sveta ugradio softver za lažiranje podataka o emisiji štetnih azotnih oksida.

“Potrošače već predugo varaju kada je reč o količini benzina ili dizela koju kola ‘gutaju’ i oni na kraju za gorivo uvek plaćaju mnogo više nego što su očekivali”, rekla je direktorka Evropske organizacije potrošača (BEUC) Monik Gojens (Monique Goyens) i pozdravila uvođenje novih testova.

Ona je međutim upozorila da i EU i članice treba pažljivo da prate primenu novih sistema testiranja i da pruže potpune informacije potrošačima tokom tranzitnog perioda.

“Pozvali smo članice da obezbede da potrošači imaju pristup informacijama najkasnije do 1. januara 2019. To je važno da bi ljudi koji kupuju kola što je pre moguće imali pouzdane informacije ali bez stvaranja konfuzije u tranzitnom periodu”, istakla je direktorka Organizacije potrošača.

I evropski proizvođači autombila okupljeni u organizaciji ACEA pozdravili su uvođenje novih testova ističući da je autoindustrija već mnogo investirala u znatno smanjenje emisije iz dizel vozila.

“Ta dizel vozila imaće veoma malu emisiju zagađivača ne samo u laboratoriji, već i na drumu”, rekao je generalni sekretar ACEA Erik Jonaert.

“Verujemo da će poslednja generacija dizel vozila značajno pomoći gradovima da idu ka ispunjenju ciljeva EU za kvalitet vazduha”, dodao je prvi čovek udruženja proizvođača kola.

To udruženje takođe je pozdravilo činjenicu da zahvaljujući RDE testu na nivou EU više neće biti zabune zbog upotrebe “mnoštva različitih testova i isto tako različitih i neuporedivih metoda i rezultata”.

Izvor: EURACTIV.com
Foto: pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *