Ekologija

Počinje Ekonomski forum u Davosu – u fokusu klima

Jubilarni 50. Svetski ekonomski forum počeo je 21. januara u Davosu i na njemu će se okupiti najmanje 3.000 preduzetnika, političara, intelektualaca, aktivista i drugih zvanica iz 117 država, a među gostima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Na svečanom otvaranju govoriće osnivač Foruma Klaus Švab i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen, dok radni deo samita počinje u utorak kada se, između ostalog, očekuje govor američkog predsednika Donalda Trampa.
U alpskom gradiću u kojem živi oko 11.000 stanovnika ekonomska, politička i društvena elita će, od 20. do 24. januara, razmatrati pitanja koja se odnose na klimatske promene, usporavanje globalnog privrednog rasta, trgovinske ratove, ali i sukobe i napetosti u svetu.
Najavljeno je 400 otvorenih i zatvorenih sesija, a među zvanicama su i nemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski i španski premijeri Đuzepe Konte i Pedro Sančez, šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, predsednica MMF Kristina Georgieva i predsednica Centralne evropske banke Kristine Legard.
Dolazak u Davos najavili su i balkanski lideri, a na forumu će predsednik Srbije učestvovati na sesiji o Zapadnom Balkanu.
Planirano je i obraćanje Vučića na skupu “Generisanje rasta za Centralnu i Istočnu Evropu”, kao i niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija.
Mediji ocenjuju da se Svetskom ekonomskom forumu često zamera da na kraju ima malo konkretnih rezultata, pa organizatori planiraju da na jubilarnom 50. skupu pokažu opipljive rezultate.
Osnivač Foruma Klaus Švab (81) je prethodnih dana najavio da budućim generacijama ne treba ostaviti u nasleđe neprijateljski svet koji postaje sve neprikladniji za život, prenosi Rojters.
Na to ukazuje i poslednji izveštaj Svetskog ekonomskog foruma o globalnim rizicima, objavljen uoči skupa u Davosu, u kojem se navodi da se percepcije globalnog rizika sa polja ekonomije pomeraju na ekstremne vremenske prilike, ekološke katastrofe, gubitak biološke raznolikosti, prirodne katastrofe i neuspeh u ublažavanju klimatskih promena.
Zato se očekuje da će jedna od glavnih zvezda u Davosu biti i sedamnaestogodišnja švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg koja će, samo dva sata posle američkog predsednika Trampa, otvoriti raspravu o sprečavanju “klimatske apokalipse”.
Organizatori će zatražiti od najvećih svetskih kompanija da se obavežu na postizanje nulte emisije ugljenika do 2050. godine ili ranije, a britanski princ Čarls će u specijalnom obraćanju u sredu govoriti o tome “kako spasiti planetu”, prenosi CNN.
Klaus Švab već duže vreme promoviše upravo ideju kako da se firme nateraju da se odgovorno ponašaju prema društvu i okolini, a jedna od inicijativa je sadnja hiljadu milijardi stabala do 2030. godine.
Kritičari podsećaju da se previše novca troši u Davosu, pa će na 50. rođendanu Foruma biti samo oni koji plate ulaznicu koja košta od 27.000 do 60.000 EUR.
Da je globalna nejednakost izvan kontrole, navodi Okfam International, dobrotvorna organizacija koja predlaže vecće poreze za bogate i poziva vlade da više ulažu u zdravstvenu zaštitu i bolje uslove rada za žene.
Dok se bogatstvo elite progresivno uvećava, svet tone sve dublje u nejednakost, pokazuju najnoviji podaci Okfama po kojima nešto više od 2.000 milijardera poseduje više bogatstva nego 4,6 milijardi ljudi, dok 22 najbogatija muškarca imaju više bogatstva od svih žena u Africi.
Photo: www.weforum.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *